Диетата на Гуинет Полтроу: Не яжте полуфабрикати

Всичко е заради тези безкрайни дъждове, от които само дето все още не са ни покарали свински опашки. Мрачното надвиснало небе влияе зле на настроението и ни подтиква към хранителни злоупотреби. Лошото е, че човек и добре да живее, един ден облича банския и забелязва, че огледалото му се е повредило. И то, и онзи мръсник, кантарът, сякаш са се наговорили да ни скапят самочувствието точно преди морето. Като добавим към това и факта, че дрехите са ни поотеснели, осъзнаваме че май се налага да се приведем в нормални граници. Единици са кльощавите жени и мъже, които си позволяват безнаказано всекидневни гуляи с висококалорични и вредни храни. А дори и те след определена възраст започват да трупат мастни депа под формата на любовни дръжки, сакове около талията и гроздове целулит.

Затова да видим как поддържат формата си звездите. Стройната като тръстика Гуинет Полтроу дължи привлекателната си фигура отчасти на природата. Сиреч, след 6 месеца висококалоричен режим, би наедряла неприятно, но едва ли може някога да заприлича на героинята си от “Свалячът Хал” (там играе 200-килограмова жена). Дори с нейния “слаб” ген, тя спазва строг режим на хранене, за да изглежда добре.

Това е макробиотичната диета, разработена през 1920 г. от японския философ Джордж Обсава. Принципът е да се храним с прости и здравословни храни, без токсини. Да не прекаляваме с количествата и да набавяме на организма си само това, от което се нуждае, без излишъци. За Гуинет макробиотичната диета означава по-скоро аскетичен начин на живот, отколкото гладуване или лишения. Менюто й се състои от пълнозърнести храни, био зеленчуци и плодове. Хапва риба и пилешко, но в ограничени количества. “Позволявам си някои малки грехове - понякога пия по чаша червено вино вечер и в събота си запалвам цигара.” Салатите и пилето си най-често полива с любимия си дресинг “Зелена богиня”. На 45 години Полтроу има фигура на момиче. Тайната й е в това, че почти никога не прегрешава със забранените храни.

“Обикновено на закуска изпивам едно смути, за обяд хапвам нещо с протеин и салата, а за вечеря - каквото ми се прииска, но избягвам преработени храни, сладкиши с царевичен сироп и такива неща. Не правя пречистващи режими, освен ако не изпробвам нещо за сайта си.” В нейния сайт Goop може да намерите рецепти, изпитани лично от Полтроу, като тази за пържени филийки без глутен (виж в карето по-долу). По думите на русокосата звездата, тя все пак не е съвсем стриктна в спазването на макробиотичните принципи. В интервю пред Опра Уинфри Гуинет признава: “Знаете ли, просто не съм в състояние да пазя диети. Самата мисъл, че някаква храна ми е забранена може да ме подлуди. Ако прегладнея, си хапвам сурови бадеми и стафиди или пък пия кокосово мляко или смути от кейл, лимонов сок, вода и малко агаве. С всички сили се старая да избягвам пържените картофки, защото са ми слабост.”

Въпросът е как холивудската звезда, която мрази диетите, намира волята да спазва забраните. “Много просто - би отговорила тя. - Представете си къде сте в момента и къде бихте искали да стигнете. Визуализирайте как ще изглеждате, ако проявите малко воля.” Полтроу поддържа изящните си линии с по един час кардио упражнения във фитнеса 4 дни в седмицата. “Това е достатъчно, стига да внимаваш как се храниш. Но аз предпочитам да прекарам повече време във фитнес залата, отколкото да се ограничавам.”

 

ПРИМЕРНО МЕНЮ

Закуска

мъфин от сладък картоф

яйце, чукнато във вряща вода (както се правят яйца по панагюрски)

салата от спанак с чесън

пуешки бекон

Обяд

Салата: от патешки бекон, маруля, авокадо на кубчета, ситно накълцано месо от сварен омар и чери домати със сос винегрет с кленов сироп.

Основно: Пуешки бульон с елда

или

Бобена салата с печени скариди

Вечеря

Ризото с грах

или

Ориз с кейл, чесън и зелен лук

Забранени храни

Рафинирани въглехидрати

Бяла захар

Алкохол

Кофеин

Преработени храни

 

РЕЦЕПТА

Пържени филийки без глутен

Номерът е в това, че предварително запичаме филийките от безглутенов хляб, за да не поемат по-малко от панировката. Разбира се, може да ги приготвите и с обикновен пълнозърнест или бял хляб хляб. 2 или 3 порции.

За черешовото сладко:

500 гр. череши

2 с.л. кленов сироп

1/2 ч.л. смлян кардамон

Половин настърган лимон със сока му

За филийките

6 филии

2 яйца

чаша и половина какаово мляко

какаово масло за запържване на филийките

Съставките за сладкото трябва да кипнат, след което намалете котлона и оставете сместа да къкри около 15 минути, докато се сгъсти.

Препечете на тостер филийките, разбийте яйцата с какаовото мляко. На средно висока температура на котлона поставете в тигана лъжица кокосово олио.

Топвайте филийките в сместа и веднага поставяйте в тигана, за да не попият много от панировката. Пържете до златисто.

Сервирайте, заляти с топлото сладко.

 

РЕЦЕПТА

Дресинг „Зелена богиня“

3 стръка зелен лук

1/2 зелено люто чушле

1/2 чаша кисело мляко (козе)

1/2 чаша накълцан зелен кориандър

сока на един лайм

1/2 чаша зехтин

сол

1 с.л. мед

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме