Добро е здравословното състояние на учениците и преподавателите, прибрани с правителствения самолет от Италия

Кадър от БНТ

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов 20 ученици и 4 техни преподаватели бяха транспортирани с правителствения „Еърбъс“ от Италия , във връзка с разпространението на новия коронавирус.

Самолетът е кацнал на летището във Варна около 03:00 ч. българско време. Групата е била придружавана от полк. доц. Димо Димов, началник на Катедра „Медицина на бедствените ситуации” към Военномедицинска академия, предаде БНТ.

По време на полета нито един от пътниците не е проявил болестна симптоматика. При направените прегледи след пристигане на българска земя също не са констатирани проблеми - и децата, и преподавателите им са в добро здравословно състояние. На всички е препоръчано да си останат вкъщи, докато премине карантинният период от 14 дни.

"Децата вече са на българска земя, слава богу са добре, в много добро настроение са, очаква ги една 14-дневна домашна почивка. Желая да благодаря на премиера Борисов, на правителството, на всички държавни институции, че реагираха навреме и бързо, всичко е под контрол, направили сме организация по по-нататъшното следене на децата" каза Йордан Стоянов - председател на Oбщински съвет-Каварна.

Варненският кмет Иван Портних заяви, че децата са посрещнати при много добра организация от страна на Гранична полиция, на Летището, на РЗИ, на всички институции. "Слава Богу по огледа на специалистите няма деца със симтоми или данни за заболяване, бяха наистина в едно добро настроение, очевидно не бяха притеснени", каза той.

"Първо ги чака т. нар. дистанционно обучение, за да наваксат с материала, по-модерният термин е "Облак обучение", а след това допълнителни занимания, допълнителна подготовка от учителите, въобще както преценят колегите", коментира Жоро Тошков - началник на Регионалното управление на образованието в гр. Добрич:.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България