Европа в плен на екстремното застудяване (СНИМКИ)

Аномално ниските температури и силните снеговалежи в Европа продължават да създават проблеми на гражданите, а на някои места са регистрирани и температурни рекорди. Най-малко 54 човека са станали жертва на екстремното застудяване.

Живачният стълб във Фолдал в южна Норвегия спадна в сряда до минус 42 градуса, съобщава БГНЕС. Норвежката държавна радио и телевизионна компания съобщи, че такива температури тази зима досега не са отбелязвани. Местни медии съобщават, че заради големите студове най-дефицитна стока в магазините са станали дървата за огрев. Местни доставчици на дървен материал не успяват да удовлетворят рязко повишеното търсене.

Червена, най-висока степен за опасно време е обявена в югозападна Англия и в южните райони на Уелс заради атлантическата буря „Ема” и антициклона „Звярът от Изтока”. Червеният код ще бъде в сила до петък.

Заради продължаващите снеговалежи и силен вятър в Уелс учебните занятия в повече от 700 училища са отменени. Военнослужещите от британската армия бяха включени в оказването на помощ на службите за извънредни ситуации в графство Линкълншър, където постоянният снеговалеж откъсна от външния свят някои селища и блокира повечето пътища.

Обилни снеговалежи и поледици блокираха редица шосета в Южна Франция. Най-тежка е обстановката в департамент Еро и в обширен район около град Монпелие. От сряда вечерта там е натрупал между 30 и 50 см. сняг, което е необичайно за Южна Франция. Сложна е обстановката на главната магистрала А9, която води към испанската граница. Стотици хора бяха принудени да прекарат нощта в колите си. Местните власти спешно отвориха 25 приемни центрове за пътници и в тях бяха настанени 1 400 души.

В 37 департамента на Франция – в южната, северната и северозападната част на страната, чак до границата с Белгия и Германия, от сряда е в сила оранжев код за опасно време. Той е свързан не само със силни снеговалежи, но и с поледица и с опасност от наводнения. В големи департаменти като Еро, Тарн, Гар и Буш дьо Рон силни снеговалежи нарушиха в четвъртък елекстроснабдяването на 10 хиляди домакинства.

Студ и сняг парализираха и Северна Италия. Сняг валя във Флоренция, Милано и Генуа, Торино, Болоня, Парма, както и в голяма част от северната област Венето. Студът и снегът усложняват движението на железниците. В областите Лигурия, Пиемонт, Венето, Емилия Романя и Тоскана 30 на сто от влаковете не се движат.

След снеговалежите в южната част на Италия – в Неапол и околностите, в четвъртък училищата останаха затворени. Остава затруднено движението по шосейните пътища, най-вече в централната част на Апенините. Най-чудато изглеждат затрупаните със сняг плажове по Тиренското и Адриатическото крайбрежие. В много региони температурите са с 10-12 градуса под средната норма за сезона. Студовете нанесоха големи щети на селското стопанство. Според италианската асоциация на селскостопанските производители „Колдиретти" (Coldiretti), щетите са за над 300 млн. евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа