Едва 10-15% от покупките на луксозни имоти са със заеми

На пазара на луксозни имоти сключват сделки предимно в ниския и средния ценови сегмент - в диапазона 400-600 хил. евро за къща в затворен комплекс и около 150-300 хил. евро за апартамент.

Сделки над 350 хил. евро са с кредит

За разлика от масовия пазар на имоти в България, където сделките с ипотечни кредити поддържат висок дял от общите, в луксозния сегмент те са едва около 10-15%. Данните от последните месеци на брокери все пак показват нарастващ интерес към банково финансиране и при покупката на луксозни апартаменти и къщи заради изгодните условия и исторически ниските лихви.

Сделките с кредит са предпочитани при покупката на къщи в покрайнините на София, както и на луксозни апартаменти в града на цени над 350 хил. евро. При тях обичайно делът на кредита е до 1/3 от цената на имота. Това също е специфична разлика, която отличава луксозния сегмент от масовия жилищен пазар, където с комбинация от ипотечен и потребителски кредит в редица случаи се финансира и 100% от цената.

На пазара на луксозни имоти се сключват сделки предимно в ниския и средния ценови сегмент - в диапазона 400-600 хил. евро за къща в затворен комплекс и около 150-300 хил. евро за апартамент. Има и сделки за над 1 млн. евро в София, но за покупка на еднофамилни големи къщи. По-рядко има сделки в диапазона 800 хил. - 1,2 млн. евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти