Експерти: До 40 години светът може да остане без шоколад

Експерти прогнозират, че светът може да остане без шоколад в следващите 40 години, тъй като какаовите растения оцеляват все по-трудно в условията на затоплящия се климат.

Ценните дървета виреят в тесен климатичен пояс - само на около 20 градуса на север и на юг от Екватора - и се развиват при специфични условия като висока влажност и обилен дъжд.

Но повишаването на температурата с едва 2,1 градуса през следващите 30 години, причинено от глобалното затопляне, ще доведе до сериозни последствия за растенията, а оттам и за световната шоколадова индустрия, според доклад на Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ, NOAA, пише Daily mail.

какао

Повишаването на температурите изстисква все повече вода от почвата и растенията, а според учените е малко вероятно валежите да се увеличат достатъчно, за да компенсират загубата. Това означава, че площите за производство на какао ще бъдат изтласкани на по-голяма надморска височина, в планински терени, които през последните 70 години са грижливо пазени за дивата природа.

Властите в държави като Кот д'Ивоар и Гана, които произвеждат повече от половината от какаото в света, ще бъдат изправени пред трудната дилема дали да поддържат доставките или да спасят умиращите екосистеми в своите страни.

Миналата година експерти предупредиха, че светът ще изпита "шоколадов дефицит" заради ръста на потреблението в развиващите се страни. Средностатистическият западняк консумира 286 шоколадови блокчета годишно. За производството на 286 шоколада са необходими 10 какаови дървета, от които се извличат какаовият прах и масло, ключови съставки в шоколада.

Въпреки увеличаващото се търсене, обемът на доставките е относително константен, в резултат на което световните резерви заплашително намаляват. В същото време земеделските методи на производство на суровината почти не са променени в продължение на стотици години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука