Журналистката Валя Ахчиева пред „Труд“: Марешки ли управлява здравната каса?

Никой не иска да изчисли реалната контрабанда

По закон държавата е длъжна да се грижи за сигурността на пациентите

В последното издание на предаването „Открито“ по БНТ стана ясно, че управителят на НЗОК проф. Камен Плочев е освободил директорa на „Връзки с обществеността“ Багряна Маркова след административен натиск върху нея, че е предоставила на Валя Ахчиева и БНТ информация за журналистическо разследване, свързано с контрабандата на „Хумира“, по Закона за достъп до обществена информация . Това станало, след като в НЗОК и във всички 28 РЗОК в страната, се получило писмо от Веска Марешка – майка на зам.-председателя на НС Веселин Марешки и представляваща фирмата-доставчик на лекарства „Фармнет“. Писмото било като заплаха срещу Здравната каса и срещу всички служители, които дръзнат да дадат информация на журналисти, свързана с дружествата на фамилията Марешки.

И Багряна Маркова била пенсионирана неочаквано.

- Г-жо Ахчиева, в същото разследване от миналата седмица, Вие открихте поредна контрабандна „Хумира“ – този път в Стара Загора. Как стигнахте до контрабандираното скъпоструващото лекарство, реимбурсирано от НЗОК?

- Наистина, ако не бях тръгнала по следите на принудителното пенсиониране на Багряна Маркова, затова че един държавен служител е изпълнил служебните си задължения и е изпълнил Закона за достъп до обществена информация, нямаше да стигна до втората контрабандна „Хумира“, която пациент от Стара Загора е открил пак в аптека „Марешки“. Още по-скандалното е, че тук не става въпрос за единичен случай в Бургас и за втори случай в Стара Загора. Открихме, че през последната година и половина е имало множество такива случаи с контрабандни лекарства „Хумира“, които са давани на български пациенти от цялата страна. И една част от тях са от веригата аптеки „Марешки“ по данни на програмата Биоасист.

- Каква е тази програма Биоасист?

- Тръгнах да търся тази програма, тъй като въпросът, който стоеше пред нас бе: Защо всички пациенти, когато открият съмнителни белези ( надписи на турски език под стикерите на български) в лекарството за ревматоиден артрит „Хумира“, вместо да отидат в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), в Здравната каса или в прокуратурата, отиват при представители на тази програма Биоасист? В разследването установихме изключително стройна система, която се повтаря при всички случаи. Оказа се, че една пациентка от Стара Загора е получила „Хумира“ с надписи на турски език от аптека от веригата „Марешки“, която се намира на ул. „Цар Иван Шишман“ 85 Б в Стара Загора. Медикаментът получила миналото лято, но едва през месец януари тази година става известен този случай.

- Успяхте ли да намерите отговорите?

- Атакувах с многобройни есемеси българското представителство на американската компания АбВи, която е производител на Хумирата. Оттам отказваха да ми дадат контакт с програмата БиоАсист.

- Защо от тях търсихте контакт с БиоАсист?

- Защото системата е такава, че пациентите, които са получили контрабандна „Хумира“ от аптеките я носят в програмата БиоАсист, а програмата уведомявала американската компания АбВи, която на свой ред пък уведомявала нашата Изпълнителна агенция по лекарствата.

- Тази фирма Био Асист посредник ли се явява?

- Тя е междинно звено за подкрепа на пациентите. С много големи мъки се добрах до управителя на фирмата, д-р Борис Петров. Той се съгласи да се срещнем в една от неговите лаборатории в София. Оказа се, че въпросната фирма се нарича Евро Аксес Консултинг ЕООД. Д-р Петров обясни, че подпомагали административно, с консултации пациентите.

- В какво се изразява тази помощ?

- След като един пациент е диагностициран с ревматоиден артрит и му е изписана „Хумира“, консултантите от програма БиоАсист, финансирани от производителя АбВи, помагали на болните да си пишат документите, за да се явят пред Лекарска комисия за отпускане на „Хумира“. Т.е. това е една консултантска дейност за подготвяне на формуляри и документация. Попитах доктор Петров, защо пациентите, попаднали на контрабандна „Хумира“ тичат при тях, след като фирмата няма нищо общо с лекарства. Освен това нямат и право да дават лекарства. А пациентът от Бургас Ангел Апостолов, за който разказах в предишно разследване на „Открито“, призна че след като занесъл контрабандната „Хумира“ в БиоАсист, му били дали друга „Хумира“. Как така някой ще дава лекарство на пациент, след като дори компанията производител не може да направи това, защото има закон?! Новото, след случая в Стара Загора е, че контрабандната „Хумира“ в момента се намира в ИАЛ. И тя ще бъде веществено доказателство по досъдебното производство за контрабандата на лекарства.

- Стана ли ясно кой все пак е предал медикамента в Агенцията по лекарствата?

- Исках да разбера кой, какво на кого е дал? От програма БиоАсист твърдят, че на 19 януари т.г. са изпратили мейл на производителя АбВи за случая в Стара Загора от миналото лято. А АбВи в края на януари изпраща мейл до агенцията по лекарствата. Изпълнителният директор на ИАЛ Асена Стоименова определи сигнала от АбВи като некачествен, защото в него липсва името на пациентката, няма доказателство, че медикаментът е купен от аптека „Марешки“ на ул. „Цар Иван Шишман“ 85 Б, няма и данни от Здравната каса. Хумирата е изследвана от ИАЛ. Доц. Стоименова заяви в предаването ни, че по всички закони става въпрос за фалшифициран лекарствен продукт. С експертизата на медикамента данните ще бъдат изпратени на прокуратурата по досъдебното производство.

- Има ли данни по какъв начин контрабандната „Хумира“ е влязла в аптеки „Марешки?

- Точно това попитах управителката на въпросната аптека „Марешки“ Дора Иванова и тя отговори същото, което ни каза и управителката и на другата аптека „Марешки“ в Бургас. Те обясниха, че получават доставените лекарства от „Фармнет“ (доставчика на лекарства на фамилията Марешки). По думите им лекарствата идвали от склада на „Фармнет“ в Пловдив, и каквото получат, това дават. Но по-интересното е информацията на Биоасист, че това не бил единственият случай на „Хумира“ в тази аптека. Според тях в същата аптека имало още два подобни случая – единият от втори май 2017 г., а другият от първи юни 2017 година. Освен това се твърди, че има множество други случаи и в Северна, и Южна България, в които винаги от Биоасист информирали „АбВи“ и винаги и веднага американската компания АбВи била информирала Агенцията по лекарства, както и всички компетентни органи, в това число и ДАНС. Тук възниква въпросът какво са направили компетентните органи с тази информация, защото ако от година и половина Биоасист и „АбВи“ твърдят, че са информирали всички компетентни органи, ние журналистите питаме: „Кои са контрабандистите в България и по кои канали пристига тази контрабандна „Хумира“?

Управителят на НЗОК Камен Плочев оповести в предаването ни, че не било работа на Здравната каса да проверява складовете и аптеките на фамилията Марешки. Странен отговор, след като в разследванията си доказахме с документи, че контрабандната Хумира в Бургас е платена от Здравната каса. Тоест, с нашите публични пари, Касата плаща за контрабанда!

И тогава излиза, че едни от компетентните органи не искат, а други и да искат, не могат да тръгнат по следите на контрабандните лекарства!

- Странно е и друго нещо. Тази фирма, която е производител - „АбВи“ е пряко заинтересувана това да не се случва. Защо тя на практика няма реакция?

- Отговорът на този въпрос го дължи американската компания („АбВи“), защото от акциите на прокуратурата, които бяха през ноември и декември миналата година, когато хванаха препакетирани лекарства и други, които са обект на паралелен износ, всъщност стана ясно, че оригиналните лекарства, които влизат в България се изнасят като паралелен износ на цени два или три пъти по-високи. А за да се прикрият следите в Здравната каса, че тези лекарства, предназначени за български пациенти по реда на НЗОК липсват, вероятно те се заместват с такива, които влизат по контрабандни канали у нас и които са забранени за употреба в България.

И тъй като по закон, държавата е длъжна да се грижи за сигурността на пациентите, които приемат лекарства, то сега трябва да попитаме:

Дали нашите компетентни служби влизат във всички складове с лекарства, дали проверяват всички аптеки и дали проверяват всички следи за контрабанда на лекарства защото поне за сега, няма данни, че те са проверили след нашето разследване данните от системата на НЗОК и РЗОК. Ние открихме, че има различни цифри в НЗОК и в РЗОК – Бургас за платената Хумира от Касата. Различни са цифрите за това в различни дирекции, в различни отдели.

А никак не е трудно да се направи анализ на цифрите и да се извършат прости аритметични действия. Нужни са само 3 числа! Едното е това, което показва, колко „Хумира“ е влязла в България за една година. Второто число е това, което показва, колко Хумира е излязла от България като паралелен износ през същата година. А третото число е платената от НЗОК „Хумира“ на пациенти в България, за същата година. И ако сборът на второто и третото число не е равен на първото число, то разликата ще бъде означена с едно 4-то число. И то ще показва, колко контрабандна „Хумира“ е влязла в България. И това четвърто число трябва държавата ни да го каже на глас. За да повярваме, че наистина иска да се бори с контрабандата на лекарства. Само че, тя не го прави. Засега…

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта