“Затворникът от Иф” избяга в Будапеща

Бившият премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, обвиняем по четири дела и осъден на две години затвор по едно, избяга и потърси политическо убежище в Унгария

Птичката е извън кафеза и някой трябва да носи отговорност за това

Изглежда ще се окаже напълно прав колегата, македонският журналист Сашо Ордановски, който преди няколко дни написа в своя авторска колона, че ако не е македонското правосъдие да им създава забава, македонците щели да умрат от скука...

Сега към правосъдната система можем съвсем спокойно да добавим и Министерството на вътрешните работи с неговата полиция и тайни служби. Как се случи така, че осъденият на две години затвор бивш премиер Никола Груевски по първото от петте дела, по които е обвиняем, да напусне страната часове преди да изтече съдебната заповед, с която трябваше да се яви за излежаване на присъдата. Как се случи така, че придружаваният неотстъпно от шестима охранители от полицията Груевски изведнъж изчезна от погледите и два дни по-късно на своята стена във Фейсбук оповести, че се намира в Будапеща с искане за политическо убежище. Как така лишеният от юли 2017 година от международен паспорт Груевски е преминал най-малко две граници, за да попадне в „прегръдките на своя приятел Виктор Орбан“, както злобно констатират някои от медиите в Скопие. Как така никоя от медиите в македонската столица дори хипотетично не допусна подобно развитие на ситуацията, а напротив, в нощта на петък срещу събота, на 9 срещу 10 ноември, премръзнали от студ репортери чакаха цяла нощ пред вратите на следствения затвор в квартал „Шуто Оризари“ край Скопие за да заснемат и видят как Груевски се превръща в

първия премиер на страната, който влиза в затвора

А според една от най-приемливите версии, които вече се ширят из Скопие, бягството е станало в този ден или в тази нощ, след като на 9 ноември сутринта, петък, Груевски е освободил охраната си с аргумента, че през деня бодигардовете няма да му трябват. В същия този петък съдът отхвърли поредната жалба на адвокатите на Груевски за отлагане на излежаването на присъдата, което даде аргумент на медиите да изпратят топ-репортерите си край популярната „Шутка“, където вече била приготвена луксозна килия за новия високопоставен гост. Същата килия, в която преди Груевски бяха „лежали“ осъдени на различни срокове затвор хора, които контролираната плътно от самия него като премиер правосъдна система беше ги пратила. Като бизнесмена и собственик на най-популярната частна телевизия в Македония А1 Велия Рамковски, например, чийто съмнителен бизнес бе известен на цяла Македония, но властите, които и да бяха те, го търпяха и си затваряха очите, докато А1 не им създаваше проблеми. Когато това се случи и когато журналистите от медията се опитаха да проявят малко повече критичност към режима на Груевски, последва арест, обвинение и присъда за собственика, а самата А1 бе закрита.

Как така, как така...

Ами, така. Бягството на Груевски бе толкова неочаквано, че първата масова реакция на всички в Скопие след като той обяви съобщението на страницата си във Фейсбук, бе, че това е лъжлива новина. Или че някой от негово име я е написал, за да предизвика паника и смущение в и без това паникьосаната правосъдна и охранителна система и в техните началници. Ние го чакаме днес, понеделник, да се яви в съда като обвиняем по едно от оставащите четири дела срещу него, а той ни маха с ръка от Будапеща... Е, няма да се яви. И няма полицията да го намери, за да му връчи заповедта за отиване в затвора лично и на ръка, въпреки че демонстративно и шумно направи обиск в апартамента му в блока на улица „Бихачка“, срещу сградата на управляващата партия СДСМ и срещу монолитните кубове на македонското МВР. Няма и да го намери в многобройните коридори, стаи и мазета на новата сграда на централата на ВМРО-ДПМНЕ, където през последните пет-шест месеца Груевски не е стъпвал. И шумът, който се вдигна преднамерено от близки до властта медии за търсенето на Груевски от полицията, веднага даде основание справедливо да се заключи, че МВР не е знаело нищо за последните часове на бившия премиер, прекарани на територията на Македония. И че атракцията с търсенето е знак, че в ръководството на министерството вече са наясно, че птичката е извън кафеза и че някой трябва да носи отговорност за това. Защото толкова популярна личност като Груевски, който и като премиер, и като опозиционер, и като обвиняем не слизаше от екраните на телевизорите, защото човек, за когото цяла Македония знаеше, че е с отнет паспорт и че не може легално да отпътува където и да е, защото човек, който се превърна в залог цяла Македония масово и побъркано да играе на „тука-има, тука-нема“ заради това дали ще влезе в затвора или не, този човек да им избяга, е, глави трябва да падат.

И първата вече е на дръвника, колкото да не му се иска това на премиера Зоран Заев. Тя е на вътрешния министър Оливер Спасовски, най-верният съратник на Заев, човекът, който, както се казва, му пази гърба.

Да проспиш такава операция,

за която се изисква сериозна логистика и предварителна подготовка с участието на високопоставени личности и дипломати, си е катастрофа отвсякъде. И затова обвиненията, които от МВР се отправят към правосъдната система, че не била издала заповед за задържането на Груевски още когато станало ясно, че обжалването няма да мине, са смешни.

И заповедите за издирване, първо на македонска територия, а после, когато и официално стана ясно, че Груевски е в Будапеща, и за международно издирване, са само прах в очите. Толкова ли беше трудно службите да се досетят, че тъкмо „унгарската връзка“ е тази, която Груевски готви, при това с личното участие на неговия политически и личен приятел Виктор Орбан. Орбан, който отиваше в Скопие на всички предизборни прояви на ВМРО-ДПМНЕ докато Никола беше премиер и лидер на партията. Орбан, с когото Груевски единствен, май, си имаше приказката от ръководителите на партиите, членки на Европейската народна партия. Орбан, който долетя в Охрид с частен самолет и на 28 септември миналата година, малко преди местните избори в Македония, проведе тричасов разговор с Груевски, на който, според унгарските медии тогава, е поел обещание да даде подслон на македонеца, ако се стигне до осъдителни присъди по делата, които му готвят. И не само това- унгарецът бил посочил и съответните хора, които биха оказали помощ на Груевски, ако се стигне до това той да реши да напусне страната си и да поиска политическо убежище. И не случайно амбициозните репортери от най-новия телевизионен проект в Скопие, 1ТВ, водени от старата новинарска хиена Александър Чомовски, установиха, че първата вечер в Будапеща Груевски е прекарал в хотел „Каринтия“, докато втората- къде мислите -

във вилата на премиера Виктор Орбан

Така трябвало - докато местните власти решат дали да одобрят молбата за политическо убежище, според Европейската конвенция по този въпрос, молителят трябва да бъде изолиран в домашен арест, а не да се разхожда насам-натам. И къде да бъде това- там, при Орбан. И понеже унгарецът минавал за човек на дадената дума, бил решил да помогне на приятеля си в беда, с ясното съзнание, че това няма да му донесе някаква политическа изгода, а само неприятности.

Дори всичко това да не е напълно вярно, щом като медиите са се добрали до него, въпросът защо службите са го проспали, си остава. И отговорността за това. Да не говорим за въпроса, на който също се дължи отговор, по какъв маршрут и с какви превозни средства Груевски се е озовал в унгарската столица. Спекулациите са толкова много, че човек трябва да внимава коя от тях да избере, за да не се изложи после, когато тя се окаже лъжлива. Като онази с българския паспорт на Груевски.

Освен ако, освен ако... не, властите в Скопие категорично отричат да е имало договорка Груевски да си замине без да му се пречи. И аз си мисля, че такова нещо няма и че, в крайна сметка, „Едмон Дантес от Скопие“, за когото писахме преди няколко броя, не се превърна в „Затворника от Иф“, защото просто... духна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари