Нова технология разкри загадка около картината „Четяща жена“ на Жан-Оноре Фрагонар

Дълго време се смяташе, че под лицето на изобразеното от Жан-Оноре Фрагонар момиче в картината "Четяща жена" се крие лицето на мъж. Скица, открита в Париж през 2012 г., стана причина за щателно изследване, което позволи да бъде разкрита истината за изобразеното лице, предаде АФП.

"Скицата показа, че тези предположения не отговарят на истината", заяви реставраторът Майкъл Суиклик от Националната галерия във Вашингтон.

Суиклик и други двама експерти използвали усъвършенствана технология, сходна с разработената от НАСА за марсианската й мисия, за да докажат, че въпросното платно е част от портретите, нарисувани от Фрагонар около 20 години преди Френската революция.

Когато картината била реставрирано през 1985 г., специалистите заключили въз основа на рентгенови снимки, че под лицето на момичето има друго, вероятно на мъж. Като използвал усъвършенстваната технология, екипът от Националната галерия във Вашингтон обаче оборил тази хипотеза, установявайки, че под лицето на момичето е нарисувано друго женско лице.

"Впечатляващо е, че с помощта на новите технологии може отново да се изследва живописно платно и да се констатира, че дадена хипотеза е погрешна", отбеляза Суиклик.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл