Отменят свалянето на номерата за изтекла книжка

Шефът на "Пътна полиция" очаква това да бъде гласувано утре в ресорната парламентарна комисия

Има силни настроения и е твърде вероятно утре да бъде гласувана отмяна на разпоредбата в Закона за движение по пътищата, която регламентира свалянето на номерата на автомобила на шофьор с изтекла книжка. Такова очакване изрази началникът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски по време на семинар на КАТ в село Чифлик, предаде репортер на "Труд".

От новото наказание се опариха икономистът Владимир Каролев и журналистът Васил Иванов и реакциите им предизвикаха дебати по темата.

По думите на Рановски се очаква депутатите да отменят мярката, въпреки че има достатъчно становища на прокуратурата и решения на съда, които приравняват шофьорите с изтекла книжка с тези без книжка.

Гласуването се очаква на заседанието на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения, което е насрочено за 15 ч. в сряда.

Работи се по въвеждане на плащане през ПОС терминал на всички гишета на КАТ до Коледа, съобщи още Рановски.

В днешния брой на "Държавен вестник" са обнародвани поредните промени в Закона за движение по пътищата, които регламентират свързване на информационните системи на МВР и ДАИ. От автомобилната инспекция ще бъдат задължени да подават информация към КАТ за автомобилите, за които е установена опасна неизправност при периодичен технически преглед, а пътната полиция ще ги спира временно от движение. Срокът за въвеждането на новото правило, което е разписано в евродиректива, е 20 май догодина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България