Премиерът на откриването на първите 11 км от „Балкански поток“: Докато другите говореха, ние строихме

Руският посланик: България показа, че е надежден партньор

Докато другите говореха, ние строихме и сега даваме възможност на България да се превърне в газоразпределителен център на Балканите. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ в участъка от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“.

„България ще бъде с две газови магистрали, българската икономика ще има възможност да си купи най-евтиния газ, а нашите съседи също ще могат да си доставят газ по тези газопроводи“, каза Борисов.

„Това е и една политическа магистрала. Там, където има големи икономически интереси, където има газопроводи, няма война и затова още по-усилено строим“, добави той.

Министър-председателят подчерта още, че компресорните станции са подменени, за да бъдат реверсивни, така че да може и в двете посоки да се пренася газ. „Немски филтри, американски компресори, руски газ и български строители“, обобщи премиерът Бойко Борисов.

Борисов посочи също, че другата седмица ще инспектира строителството на газовата връзка Гърция-България. „Докато другите говорят, ние строим и даваме възможност на България да върне мястото си на основен газоразпределителен център“, коментира той и благодари на строителите за денонощния труд по изграждането на газовия участък.

"Ние виждаме, че България, която успешно завърши този първи етап от проекта преди крайния срок, е надежден партньор. Това без съмнение ще допринесе за развитието на двустранните отношения и в други области", коментира руският посланик Анатолий Макаров.

Трaceтo нa "Балкански поток" щe прeминe прeз зeмлищaтa нa 11 oблacти - Вaрнa, Шумeн, Рaзгрaд, Търгoвищe, Руce, Вeликo Търнoвo, Лoвeч, Плeвeн, Врaцa, Мoнтaнa, Видин. Първият етап от проекта, които се откриват днес, включвa 11 км гaзoпрoвoд и гaзoизмeрвaтeлнa cтaнция, рaзпoлoжeнa нeпocрeдcтвeнo дo кoмпрecoрнa cтaнция „Cтрaнджa”. Това са и първите 11 изградени километра от проекта “Балкански поток” на територията на България.

Изпълнител на договора за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на газоизмервателната станция "Странджа" след проведената обществена поръчка е ДЗЗД „ГБС - Трансгаз“, договорът е на обща стойност до 27.7 млн. лв., без ДДС. Проектирането, доставката и изграждането на преносния газопровод от българо-турската граница до газо-измервателна станция „Странджа” е на обща стойност 47.9 лв., без ДДС. „Булгартрансгаз“ ЕАД реализира тези обекти със собствени средства.

На церемонията по откриването на разширението участваха и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, както и заместник министърът на енергетиката на Саудитска Арабия д-р Аабед Абдулах Алсаадун, държавният секретар Информация и международно представителство на Унгария Тамад Менцер и посланикът на Руската Федерация у нас Анатолий Макаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България