Пробив в медицината - кръвен тест открива рак

Експерименти с 1005 пациенти показали 70% успеваемост

Учени постигнаха сериозен пробив в медицината, като създадоха кръвен тест, който открива рак, предаде Би Би Си.

Екип от US университета “Джон Хопкинс” разработил метод, чрез който с изследване на кръвта се установяват осем вида от най-разпространените тумори. Идеята им е тестът да се прави веднъж годишно, за да може да се открива евентуално раково заболяване в ранна фаза и така да се спасят животи.

Туморите оставят в кръвта малки следи от тяхната мутирала ДНК и протеини, които произвеждат. Именно те послужили за база за разработването на кръвния тест за рак, наречен CancerSEEK. Той търси мутации в 16 гена, каквито се получават при раково заболяване, както и 8 протеина, които туморните образувания често произвеждат.

Експерименти с теста са направени на 1005 пациенти с рак на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса, хранопровода, дебелото черво, белите дробове и гърдата. Общо CancerSEEK открил 70% от туморните образувания. За пет от изброените видове рак няма методи за ранно диагностициране, като например рака на панкреаса, който има изключително малко симптоми и се открива толкова късно, че 4-ма от 5 заболели умират.

CancerSEEK предстои да бъде тестван на хора, които не са диагностицирани с рак, което ще покаже неговата реална ефективност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве