Световноизвестният режисьор Рон Хауърд пред „Труд”: Марс очаква човечеството

Носителят на „Оскар“ продуцира хитов сериал по National Geographic

Хибридният сериал „Марс” се завръща на 11-и ноември в 21:55 часа с ветерана Дий Джонсън на командния пулт

Експертни „визионери”, сред които Йлън Мъск, Бил Най, Елън Стофън, Наоми Клайн и Стивън Петранек, претеглят противовеса между наука и индустрия в човешкото тераформиране на този прекрасен нов свят

Новите епизоди на „Марс” са по-амбициозни и с повече размах. Знаехме какво правим и какво да търсим. Поставихме повече акцент върху човешката драма

Много е трудно за който и да е филм да се състезава с „Аполо 13”. Това беше забележително преживяване за мен

Том Ханкс и Кейт Бнашет са най-големите професионалисти, които съм режисирал

Хората сме длъжни да търсим нови светове защото няма гаранция, че ще можем да продължим съществуването си на нашата планета безконечно

52_mars3Големият Рон Хауърд започва кариерата си като дете актьор в телевизията, а после става един от най-успешните режисьори и продуценти в света за последните 40 години. Той е носител на „Оскар” за „Красив ум” и е познат на зрители от няколко поколения със заглавия като „Какаквида”, „Аполо 13”, „Уилоу”, „Обратна тяга”, „Далече, далече”, „Откуп”, „Гринч”, „Ед Телевизията”, „Шифърът на Леонардо”, „Късметлията”, „Фрост/Никсън”, „Ангели и демони” и много други. Сега Хауърд продуцира поредицата на National Geographic „Марс”.

Хибридният сериал, който комбинира игрални и документални елементи е окачествяван от критиката като „впечатляващ”, „вдъхновяващ” и „научно искрен”. „Марс” се завръща с втори сезона на 11.11. в 21:55 ч. по National Geographic. Новите шест епизода продължават уникалния хибриден формат от редуващи се игрални и документални кадри. Създателите се опитват да прогнозират какъв би бил животът на Червената планета, съдейки по случващото се на Земята днес.

Tози сезон на „Марс” изследва по-дълбоко границите между науката и индустрията в една изолирана и безпощадна необетована земя. Историята е свидетел на непрестанна борба за надмощие на човешките мотиви и интереси за финансовата изгода от една страна и изследванията от друга. Дали човеците ще разчупят оковите, след като се превърнат в междупланетна раса, или са обречени да повторят същите грешки и в новия свят?

Експерти, спечелили прозвището „визионери”, отново ще превеждат аудиторията през премеждията и възможностите, откриващи се пред хората на Марс. Тази елитна група включва някои от най-големите имена в човешките изследвания, технологии, науки за околната среда и социални науки като Илон Мъск, изпълнителен директор на SpaceX, Елън Стофън, бивш директор на НАСА, Мичио Каку, физик теоретик и футурист, Кейси Драйър, директор на космическата политика в Planetary Society, Антония Юхаш, водещ петролен и енергиен експерт, и Наоми Клайн, автор на бестселъри, активист и отличен с награди журналист, изследващ климатичните промени.

Проектът пасва идеално на грандиозна филмова фигура като Рон Хауърд. В интервюто с носителя на „Оскар” са използвани и въпроси на чуждестранни медии. Разговорът с Рон Хауърд е осъществен с помощта на FOX България.

-Мистър Хауърд, на какво се дължи поп-културният интерес към Червената планета и защо футуристичните сценарии за покоряването на този нов свят често са мрачни?

-Аз мисля, че хората по природа са изследователи. Все още има нпознати кътчета на нашата планета, но сме кацали на Луната. Следващият голям въпрос е как да стигнем отвъд и защо. Марс предлага примамливи възможности. Стигането на хора до там е огромно предизвикателство за всички, които са ангажирани с каузата за нови големи открития в дълбокия космос. Също така мисля, че хората сме длъжни да търсим нови светове защото няма гаранция, че ще можем да продължим съществуването си на нашата планета безконечно.

А за развлекателната индустрия идеята за Марс предлага интригуващи и драматични сюжети, които вълнуват зрителите. Някои от тях са мрачни защото условията на Марс са сурови. Но ние трябва да се възползваме от този момент на технологичен напредък, както казва и Илон Мъск, за да се опитаме да осъществим това опасно и трудно пътешествие. Защото не се знае какво ще стане с планетата ни. А Марс очаква човечеството. Когато започнах да работя по проекта за сериала „Марс“ си мислех, че е просто една добра приключенска история. Сега съм убеден, че е възможно и ние трябва да използваме науката, за пресичането на нови космически граници.

-Кое беше най-голямото предизвикателство в създаването на подобна поредица?

-Още в началото ние трябваше да напипаме баланса между игралната и документалната част. За сезон 2 си научихме уроците от успеха на сезон 1. Новите епизоди са по-амбициозни и с повече размах. Знаехме какво правим и какво да търсим. Поставихме повече акцент върху човешката драма.

-Кога започнахте да се интересувате от космическата тематика?

-Още преди да започна работа по „Аполо 13“ през 90-те години на миналия век. За този филм искахме да представим реалната авария по възможно най-реалистичния и убедителен начин. Да поставим публиката на мястото на астронавтите.

-Трудно ли събрахте и организирахте екипите от експерти и учени, за „Марс“? Те радваха ли се да бъдат част от подобен проект?

-Да, за щастие имахме невероятна подкрепа от изключителни личности от тази сфера, които се свързаха с нас и се ангажираха да обогатят проекта с възможно най-новата и качествена информация. Всички тези експрети оцениха факта, че с този сериал ние не задаваме въпроса дали трябва да отидем на Марс. Ние вече разгръщаме визията за това как би изглеждал живота на Марс. Какво би било, когато наистина стигнем там. Всички тези учени прегръщат идеята за пътешествието до Червената планета.

-Работили сте с много големи актьори и актриси. Кои се държаха най-професионално и Ви направиха най-силно впечатление?

-Повечето актьори са много професионални. Знаем, разбира се, историите за ексцентрично поведение, но това не се случва често. Но ако трябва да кажа за най-професионалната звезда, с която съм работил ще трябва да избирам между Том Ханкс и Кейт Бланшет. Невероятни са. Те са мечтата на всеки режисьор.

-Имате ли си любим Ваш филм и защо?

-Много е трудно за който и да е филм да се състезава с „Аполо 13“. Това беше забележително преживяване за мен. И за мое щастие продължава да вълнува зрителите. Затова и с моя партньор в Imagine Entertainment Браян Грейзър още обичаме да разказваме истории,базирани на реални събития, които са свързани с космическите открития и приключения. Е, беше ми супер забавно и да режисирам „Соло: История от „Междузвездни войни“.

-Как си представяте живота на Земята ако човечеството успее да колонизира Марс?

-Човечеството успя да извлече огромна полза от технологиите и откритията, които в голяма степен бяха повлияни и подсилени от Космическата надпревара между Съветския съюз и САЩ. Сега толкова много други велики страни са се включили в научния поход към звездите. Тази страст на човечеството да открива и да преначертава границите на познатото има огромен потенциал да направи живота на Земята по-сигурен и по-качествен. Пътешествието до Марс е още една възможност да извлечем полза от напредъка на технологиите. Всички на Земята би трябвало да се радваме ако стигнем до Марс. Животът неизменно ще се подобри. Нашият сериал изследва темата за Марс, но съществуват толкова много още възможности и пътища за космически открития. И всичките съдържат в себе си потенциала да облагородят човешкия живот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта