“Слуховете за кончината ми са силно преувеличени”

Ангела Меркел все още има всички необходими позиции да остане на власт

Ако Ангела Меркел е показала на ЕС нещо през последните над десетина години, то е, че никога не трябва да бъдат подценявани политическите й умения.

Но наблюдателите съветват да не се разчита на това, подчертавайки, че съобщенията за нейния залез все още са неуместни.

***

Германия е най-влиятелната членка на ЕС, с най-голямата икономика сред 28-те, които ще останат 27, след като Великобритания напусне.

След обединението от 1990 г. Германия напълно излезе от черупката, в която се беше затворила след Втората световна война. При Меркел на по-настъпателните позиции на Германия често се гледа повече като на благодат, отколкото като на бедствие.

***

Дори и проблемите на Меркел да оставят открехната вратата към заемането на лидерската роля в ЕС, никой не си прави кой знае какви сметки да я измества оттам - простото уважението към нея е твърде голямо, за да се предприеме такава стъпка. А и Германия е твърде необходима.

***

Миграционната криза, при която стотици хиляди хора се отправяха към вътрешността на ЕС от Сирия и Северна Африка, също отслабна. А икономиките на континента най-накрая се развиват в положителна посока.

Но предстоящото излизане на Великобритания от съюза се явява момент на катарзис за ЕС и единството продължава да бъде изключително важно.

В същото време Макрон е двигател на дебатите за по-голяма интеграция в областта на банковото дело и финансите сред страните от ядрото, както и за хармонизиране на данъчните системи. Все неща, придаващи изключително важно значение на ангажираността на Германия.

Тъкмо това е територията, на която Париж и Берлин, въпреки всичките си европейски идеали, може да влязат в сблъсък.

(превод БТА,

със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари