Специалисти преглеждат над 2000 деца в страната

Мобилни групи на УМБАЛСМ “Пирогов” правят профилактика на място със своя апаратура

Лекарите откриват редки заболявания

Близо 2000 деца от 0 до 18 години от цялата страна ще имат възможност за високоспециализирана профилактика до края на годината, а прегледите ще се извършват в няколко региона. Консултациите с едни от най-добрите специалисти стават възможни по националната програма “Детско здраве-Пирогов”, която е под патронажа на здравната комисия в 44-то народно събрание. Градовете, в които лекарите от УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” ще проведат високоспециализираните профилактични прегледи за деца са общо 5 - Сандански, Бургас, Кюстендил, Велико Търново и Разград.

“Става дума за консултации с детски хирург, детски неврохирург, детски ортопед – травматолог, специалист по уши, нос и гърло,офталмолог, детски уролог и детски кардиолог -общо седем специалности, като прегледите се правят през 20 минути”, уточни пред “Труд” изпълнителният директор на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” проф. д-р Асен Балтов. Нямаме практика да връщаме пациенти и ако има повече записани деца, провеждаме прегледите и на следващия ден. Целта ни е да сме полезни на хоррата в по-отдалечени региони”, отбеляза проф. Балтов. По думите му специалистите на Пирогов успяват да обхванат между 300-400 деца в рамките на посещението в един регион. Най-сериозните проблеми, които диагностицират при децата мобилните групи на “Пирогов” са проблеми с очите, гръбначни изкривявания, спад на ходилата, урологични заболявания, откриват се хернии и редки синдроми, които могат да бъдат открити само с модерна апаратура.

Медиците са засекли цели региони, в които поради липса на специалисти не се извършва при новородени профилактична ехография на тазобедрените стави, както във Видин, например. Затова и още в първите дни на януари идната година лекарите от “Детско здраве – Пирогов” ще бъдат отново в крайдунавския град, за да направят и повторни прегледи на малчуганите. “Идеята е поне един път годишно да посещаваме тези градове отново, за да има ефект от нашата кампания”, посочи още проф. Балтов. Създадена е организация и за предварителни записвания чрез местните болници и общинската администрация. Кампанията “Детско здраве-Пирогов” е инициирана от доктор Асен Меджидиев преди 5 години и до момента се прави на абсолютно доброволен принцип от специалистите на болницата. До момента чрез неясаобхванати над 6000 деца. От 2019 година се очаква програмата да получи финансиране от бюджета за здраве, за да може профилактичните прегледи да обхванат по-голям брой деца от цялата страна.

 

Графикът до края на 2018 г.

Октомври

13.10 – Сандански

27.10 – Бургас

Ноември

10.11 - Кюстендил

24.11 - Велико Търново

Декември

08.12 – Разград

 

Проф. д-р Асен Балтов пред “Труд”: Кампанията е Pro bono

19-1-1Кампанията е про боно. Не става дума за пари. Пътуваме със собствени автомобили, носим си техниката, която е на Пирогов, след това си я връщаме обратно. Това е кампания, с която се стремим да помагаме на хората. Участието на специалистите е на абсолютно доброволен принцип. Никого от колегите не задължаваме да се включи, но се радвам, че медиците ни сами откликват. Има специалности като детска хирургия, детска урология, детски изгаряния – единици са лекарите, които се занимават с подобни случаи в цяла България. Навсякъде в страната има огромни проблеми с детското здраве и за нас е приоритет да продължим с тази профилактика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве