Спи спокойно, Полша!

Войната е прекалено скъпо занимание, дори и за Русия

Полша се готви за свирепа отбрана, в очакване Путин да нареди настъпление и окупация на страната. Правителството на управляващата националконсервативна партия „Право и справедливост“ развърза кесията и купува оръжие като за деня на Страшния съд. Ракети „Пейтриът“ ($4,7 млрд. - най-голямата поръчка засега), артилерия. Правителството подготвя купуването на 32 изтребителя Ф-35, а президентът Анджей Дуда, който е от същата популистка партия, настоява за постоянна американска база в Полша, която да носи името на настоящия му колега - Доналд Тръмп.

Малко по- на север, Украйна вече има проблеми с Русия. Меко казано. Случаят там е различен - неуредени сметки от времената на СССР и преди това. Гражданска война, от която Кремъл се възползва.

Още по- на север - Румъния също се подготвя за отбрана. И там чакат Путин да нападне и купуват оръжия.

В България също купуваме оръжия, за да сме готови за окупация от Путин. Тук обаче е особено. Има голяма вероятност, ако някога това се случи, в Добруджа да чакат руските солдати с хляб и сол. Какво да правиш - историческа памет.

Принципно е потискащо да си съсед и да спиш до хралупата на мечка с биполярно разстройство и психопатски навици, но когато се калкулира един евентуален конфликт, емоциите са най-малко полезни.

Историята рядко се повтаря, поне не в един и същи вид. Войната е сложно и скъпо занимание, а подготовката за евентуален конфликт винаги е подготовка за минала война.

Ако погледнем назад към Втората световна война, ще отбележим как всички, които са инвестирали милиарди в отбранителни системи срещу евентуална германска агресияq са били помитани.

Линията „Мажино“ във Франция се строи близо 10 години (1929-1939 г.) - сложна система от бункери и траншеи, всякакви съоръжения в протежение на над 400 километра, с възможност ефективно да воюва армия от над 300 хиляди души. Практически непревземаемо съоръжение, с малка подробност. Ако ставаше дума за Първата световна война.

Вермахтът разработва плана Sichelschnitt и задейства фалшиво настъпление по целия фронт, докато ударните сили с леки танкове преминават през Ардените в Белгия и Холандия и приключват войната. Блицкриг, дами и господа.

Същото се случва и с Гърция и отбранителната линия „Метаксас“ - 155 километра съоръжения, преминати на шега от германската армия - за две седмици Югославия и Гърция.

В днешно време войните са още по-скъпо начинание и затова няма и няма как да има пълномащабна война, освен ако големите мозъци в света не са решили да приключат с цивилизацията в днешния u вид.

Да се върнем към нашия Източен блок. Русия никога не е печелила война, която не е отечествена. Окупацията на Източна Европа е вследствие на Великата отечествена война и договорка с Чърчил и Рузвелт. СССР никога нямаше да спечели войната, без финансовата и материална подкрепа от САЩ и Великобритания. Цената, която народите на Съветите плащат, е колосална, невъобразима.

Всяка война има цена.

Участието на Русия в гражданската война в Украйна, анексирането на Крим, военните операции в Сирия, вече дават своите негативни резултати в икономическо и политическо отношение. Стандартът на живот във Федерацията рязко спадна. Влошиха се отношенията с всички партньори. Агресивните действия, несъобразени с международното право и междудържавните договори изолира все повече и повече Русия, а и даде много добър претекст на САЩ да се опита да блокира изключително важните инфраструктурни енергийни проекти на Кремъл. Русия може да изнася само оръжие и енергия. Нищо друго не е конкурентно на световния пазар. Русия се срива икономически, заради участия във войни заради интереси, които Москва и руският народ смятат за изконни. Крим - това е Екатерина Велика, това e Кримската война и Севастополската епопея (две поред). В Донбас се говори на руски език, а украинското правителство искаше да забрани изучаването на родните езици на малцинствата, разбирай руския език. И пак цената е огромна.

Я сега да си представим Русия да извърши инвазия в Полша и Румъния едновременно. Аз лично не мога да си представя. Това ще е краят на Руската империя веднъж и завинаги. В света има толкова много тлеещ реванш към тази империя - от Курилските острови до „Каваказкия емират“.

Целият този шум, на който сме свидетели, не е заради „очаквана окупация на Източна Европа“, а за бизнес. Откакто ни плашат с война, ние, имам предвид Източна Европа, сме купили оръжие за десетки милиарди и все повече продавачът е един. Става дума за бизнес, защото ефективността на нито една източно-европейска армия не е повишена. Ние строим някакви картонени имитации дори на „Мажино“ и „Метаксас“.

Ако Ким Чен Ун може да е „симпатичен, умен младеж“, щом Тръмп има нужда от него, всеки може да си направи изводите.

Това, което в бъдеще ще ни съхранява от инвазия от този вид, е нашата принадлежност към обща Европа, а това, което ще ни направи great again е просперитет - образование, здравеопазване, некорумпирана съдебна система, технологии. Иначе роби можем да бъдем - играли сме го има няма 700 години.

Непосилната цена на окупацията

Нека направим едно грубо сравнение с Афганистан и Полша. Съюзническите сили на САЩ окупираха средноазиатската държава за нула време. След това започна да се върти калкулаторът. Към този момент - от 2001 до 2019 г., окупацията струва на американския данъкоплатец $975 милиарда. Това са директните разходи. Тук не се включват индиректните, като например поддръжката на ветераните. Бюджетът на департамента (тук се включват ветераните от всички войни, водени от САЩ), вече надхвърлят $200 млрд. годишно. За сравнение, руският военен бюджет е четири пъти по-малък.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари