Съкровище от шоколад донесе злато на сладкарка

Стефани Младенова е зарязала рекламата и пиара, за да последва мечтата си

Участвала е в първия сезон на “Мастършеф”

Млада дама спечели приза за най-добър “Сладкар на България за 2018 година”, след като изля съкровище от шоколад. Стефани Младенова грабна златото в 11-ата Национална кулинарна купа, организирана от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Най-добрите кулинари премериха сили в Пловдив на 20 и 21 април. Стефани взе участие в категорията “Сладкар на България за 2018 година”, след като премина през три кръга.

В първия етап от състезанието се извайва скулптура от шоколад или изомат на тема “Тракийско златно съкровище, люлка на цивилизациите”, а състезателите разполагат с два часа за сглобяването й.

Вторият етап е десерт на тема “Българска роза” и петифури с основен продукт бяло саламурено сирене и декорация българска шевица. За тези два кръга всеки разполага със 150 минути.

В третия етап всеки участник е препитан с теоретични въпроси, свързани с основите на сладкарството.

26-годишната Стефани е от София, завършила е художествена гимназия със специалност “Графика”. Следва “Реклама и връзки с обществеността”, но се отказва, за да последва мечтата си. “Готвя, откакто се помня и това създава приказна атмосфера. Когато съм в кухнята, всичко е в красиви есенни цветове, мирише на дом и семейство”, казва талантливата сладкарка. Обича да майстори всичко, обожава индийска и българска кухня, но има специално отношение към еклерите и профитеролите. Тя участва за трети път в битка за купата. През 2016 г. взима второ място. През 2017 г. печели златото за първи път и тази година защитава титлата си отново.

На състезанието в Пловдив в първия етап младият кулинар излива скулптура от шоколад в комбинация от исторически и арт елементи. Във втори кръг сътворява десерт – кейк от бадеми с крем от рози и мус от малини, декорирани с дехидратирани листенца от рози, с пудра от малини, швейцарски меренг и микрогрийн растения. Поднесени са вместо чиния на камък, под който има чаша с вода от рози и екстракт от тайландски чай, сменящ при допир с оксид цвета си от син в лилав, разказва тя.

Петифурата на Стефи е с черупка на профитерол с брашно от коприва, мус от биволско сирене, свежо парченце диня и бял шоколад с принт на шевица. В третия етап с въпросите също се справя блестящо.

Журито е съставено от едни от най-добрите сладкари в България, а и на световната сцена, като Ради Стамболов, Борислав Екзархов, Георги Бойковски и Елица Божинова. “Това за мен са хора, които са надарени с невероятен усет и талант. Благодарна съм, че за втора поредна година повярваха в мен”, каза тя пред “Труд”. По време на състезанието получава подкрепата на близките си и любимия човек Андрей, на когото посвещава титлата си. “Той е най-голямата ми мотивация да се развивам и опора”, споделя Стефи. Получава спонсорство от фирма “Hostasset”, занимаваща се с хостинг, клауд и сървърни услуги и от семейството си.

Стефи е известна и с участието си в първия сезон на “Мастършеф”, където научава много за кулинарния свят: “Благодарение на предаването вече не се страхувам от непредвидени ситуации в кухнята, нито от ограниченото време”.

 

Хоби

Моторите - последната страст

Стефи винаги е била спортна натура. В определен етап от живота си практикува “пол денс”, но избира да се развива професионално като готвач и да покорява върхове.

Екстремна личност, кара ски и сноуборд, обича да плува, да играе баскетбол и волейбол, и когато има време - да рисува.

Има и нова страст - набързо се впуска в света на моторите, където открива любовта и безброй верни приятели от мотоорганизацията “София Райдърс”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме