Сърбия арестува четирима български лекари заради прегледи в Босилеград

Сърбия арестува за 5 часа 4 български лекари от Първа градска болница, отишли да проведат хуманитарна акция – безплатни медицински прегледи на българското население в град Босилеград, Западните покрайнини, предаде БГНЕС.

Медицинските прегледи са съгласувани и са въз основата на писмен обмен между лекарите ни и Здравния дом в Босилеград, който е информиран за тяхното пристигане. Нашите лекари са пристигнали в града около 11.00 часа местно време. В Културно-информационния център, където е трябвало да се извършат прегледите, ги чакали около 50-60 души от местните села и град, които са имали нужда от преглед.

В момента, когато българските лекари пристигат, инспектор от медицинските власти от град Ниш влиза в КИЦ „Босилеград“. Той е бил съпровождан от около 20 полицаи, които задържат четиримата лекари и ги държат в полицейското управление на Босилеград до около 17.00 часа. Те не са били разпитвани.

„Представителят на сръбските медицински власти установява, че нарушението на българските лекари е, че те не е трябвало да провеждат прегледите в КИЦ-а, защото не отговарял за тази цел, според сръбските закони. В тази връзка той не санкционира лекарите, а санкционира управителя и председателя на КИЦ, като най-вероятно актът за това нарушение ще стане ясен по-късно. Става дума за една много голяма глоба“, заяви за БГНЕС проф. Лозан Митев, председател на Гражданската инициатива „Западни покрайнини“.

„Моето мнение е, че задържането на българските медици е акт, който е в пълно противоречие с официално декларираната българо-сръбска политика на сближение от двете правителства“, категоричен е проф. Митев.

От министерството на външните работи заявиха за БГНЕС, че са уведомени за инцидента с българските лекари. Български дипломати са се намесили в защита на задържаните медици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България