Тръмп е прав, НАТО е един скъп бял слон

Европа се нуждае от много по-слаби въоръжени сили

Доналд Тръмп е прасе, лъжец, женомразец, расист, и чудовище, не споменах разрушител и копеле. Дали от това ще се почувстваме по-добре? Коментарите за сегашния американски президент, изглежда ни задължават да се влеем в потока на всеобщо презрение. Но той просто играе неговата си игра.

Аз смятам, Тръмп за аберация, за временна травма, засягаща американската политика. Той е почитател на тезата на историка Артър Шлезинджер, че конституцията на Америка често вкарва републиката в бездната, само за да я измъкне след това обратно. Но дори чудовищата могат да имат добър въпрос. По този начин, Тръмп каза тази седмица на сесията на НАТО, че организацията е изгубила истинската си цел. Тръмп иска да знае какво всъщност смята Европа за своята политика на отбрана.

НАТО е основано през 1949 г. в отговор на блокадата на Берлин от Сталин и тя трябваше да „държи Съветския съюз вън, американците вътре, а германците долу“ и оттогава съществува американския ядрен щит, който има огромна цена за Америка. Единствените военни постижения на НАТО са разпада на Югославия и загубата на 17-годишна война в Афганистан и това няма нищо общо със Северния атлантически океан. Нищо по-добре не символизира това, от подаръка на Тереза Мей към Тръмп тази седмица с изпращането на 450 британски войници за Кабул.

НАТО възнамеряваше да възпира атаките на Русия срещу Европа. През 1945 г. Западът се съгласява с Потсдамското споразумение, приемайки съветската „сфера на влияние“ над Източна Европа. Така, когато Русия нахлу в Унгария през 1956 г. и в Чехословакия през 1968 г., нямаше никакво съмнение, че НАТО или Европа ще си отмъстят. Желязната завеса си беше желязна.

Но след 1989-а и разпадането на Потсдамската Европа, НАТО не се обърна към разбитата Русия, за да сключи ново споразумение, а направи точно обратното и въпреки протестите на слабия лидер на Русия, Борис Елцин, прибра под своето крило, бившите държави от Варшавския договор и напредна на изток към границата с Русия. Това обхвана Полша, Чехословакия и Унгария, след това балтийските държави, Румъния и България. Това беше същото след като Хрушчов, постави своите ракети в Куба. Само Германия съветваше за предпазливост.

Провокацията на НАТО беше толкова очевидна, че стана открита покана за всеки нов популистки лидер в Москва да се възползва от насилствено събудения патриотизъм на Русия и отговорът беше Владимир Путин. Той и неговите клептократични приятели са на практика създание на НАТО. Но фактът, че Америка е страна на провокацията, не обезсилва въпроса на Тръмп. Каква е политиката на НАТО отвъд нуждата срещу Русия и защо разчита само на американския щит?

Учудващо е, че три десетилетия след 1989 г. Европа е почти обратно в „Студената война“ с Москва. Като победител в последната война, НАТО беше основно отговорен за намаляването на напрежението и постигането на мир, но вместо това се обяви за победител. Ако Европа иска да наеме американския ядрен щит, тя трябва да знае как да плати за него на Америка. Но сегашните военни игри срещу Русия са контрапродуктивни. Сухопътните сили на Европа са толкова слаби, че те ще бъдат унищожени от Русия в рамките на няколко дни. Така че Европа наистина очаква, че Вашингтон ще нареди за ядрен бараж срещу руска инвазия в балтийските страни. А конфликта с Унгария на Орбан или с Турция на Ердоган, и двете са страни членки на НАТО?

Това не е реалистична политика, да не говорим за американската намеса след навлизането на Русия в Украйна или Грузия. Ето защо Орбан и Ердоган разумно поглеждат към Путин. НАТО е заличено от реалната политика.

Тръмп действително казва на Европа, че НАТО е остаряла организация, но и той греши, след като накара Европа да харчи 4% от БВП за оръжия. Това не помага на никого освен на отбранителната промишленост. Разходите за отбрана трябва да отговарят на правдоподобната заплаха, а не на някаква неясна бюджетна цел. Въвеждането на санкции срещу Путин не е истинска политика на отбрана.

По-добре е да тръгнеш по пътя на разведряване на международните отношения, и да признаеш сферата на влияние на Русия. Каквито и да са мотивите на Тръмп за това, той със сигурност е прав. Разумно е НАТО да има противопожарна сила, за да се справи със сепаратистките и граничните размирици като Косово, но не и при конфликт с Русия.

Опитите за създаване на съвместни европейски сили, има над половин дузина още от 50-те години на миналия век, но всичките бяха едно фиаско. Великобритания и Франция трябва да сложат край на безсмислените си ядрени възпиращи средства. Техните подводници, самолети и изтребители са скъпи играчки за момчета. Понастоящем единствената роля на конвенционалните сили на Европа е да се присъединят към неоимпериалистическите войни на Вашингтон, предимно срещу исляма.

Когато Великобритания преодолее кризата си от Брекзит, отношенията в отбраната на Европа ще се нуждаят от основен ремонт. И първата стъпка, е да се започне да се мисли за смисъла от НАТО и за това трябва да сме благодарни на Тръмп.

 

Безполезни военни доставки в Англия

Планирането на разходите за отбраната на Великобритания трябва да бъдат внимателно обмислени. Парите, пропилени за безполезни доставки, са наистина зашеметяващи. Обединеното кралство е напълно безопасно от всякакви екзистенциални нападения и ние нямаме доказателства за руски проект за завладяването на Великобритания. Великобритания се нуждае от прилична брегова охрана, по-добра гранична сигурност и първокласен екип за контратероризъм. Тя трябва да пази своето киберпространство. Но нейната мека сила е значителна, а нейната дипломация е уважавана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари