Украинци и молдовци търсят жилища в Пловдив

Най-предпочитан в града под тепетата е квартал “Смирненски”

Купуват вили в селата Дълго поле и Строево

В Пловдив има ръст на сделките с имоти с близо 2% през деветмесечието на 2018 г. спрямо същия период на предходната година, сочат данни на брокери от града под тепетата. Купувачите са от цялата страна, като често има и такива от Украйна и Молдова. 43% от запитванията към агенциите за недвижими имоти са за тристайни апартаменти. Бюджетът на купувачите на имоти в Пловдив се е повишил като все по-често инвестицията в жилище надхвърля 70 хил. евро.

Средната цена на жилище в центъра на Пловдив е 854 евро на кв.м., в кв. Кършияка достига до 827 евро на кв.м., а в кв. Смирненски доближава 708 евро на кв.м. Цената на кв.м. в кв. Кючук Париж е 691 евро, а в Тракия – 667 евро, сочат данните за сключените сделки.

Всеки трети се възползва от ипотечен кредит за закупуване на жилище, като средният размер на банковия заем е 80 хил. лв. Бюджетът на клиентите в най-честия случай е до 50 хил. евро, като именно банковото финансиране е основният източник на средства. Все по-често 100% от покупката се финансира с банков кредит.

Най-голямо е търсенето на имоти в пловдивския кв. Смирненски, в близост до индустриалната зона. В този район преобладаващ е българският инвеститорски интерес. Голям интерес от желаещите да си купят жилище има и към кварталите Център, Кършияка, Каменица и Гагарин.

Най-търсените като тип имоти са тристаен апартамент в кв. Кършияка за живеене с цена между 80 хил. и 100 хил. евро и двустаен с цел инвестиция до 50 хил. евро в кварталите Смирненски и Западен. Възобнови се търсенето за покупка на апартаменти в строеж, като те формират около 1/3 от общите търсения.

“Пловдив се оказва и изключително привлекателен за дигиталните номади, които в крак със световните тенденции избират да работят от вкъщи. Това обяснява и увеличението на дяла на жилищното строителство в града за сметка на офисните пространства”, коментират брокери.

Голям интерес има и към инвестирането в имоти с цел отдаване за краткосрочно настаняване, който според брокерите се дължи на туристическия поток към Европейската столица на културата. Наемът на такова жилище варира между 30 и 60 лв. за нощувка, а този тип предприемачество се превръща в изключително доходоносна дейност за собствениците.

Все повече семейства предпочитат да притежават и имот извън големия град, като търсенето на вили в близост до Пловдив е засилено. Популярни са къщите в с. Дълго поле и с. Строево, където купувачите от региона избират да прекарват уикендите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти