Управляващата партия в Зимбабве отстрани Мугабе от лидерския пост

Централният комитет на управляващата в Зимбабве партия „Африкански национален съюз на Зимбабве – Патриотичен фронт“ (ZANU-PF) отстрани 93-годишния президент на страната Робърт Мугабе от лидерския пост. Това е станало по време на извънредно заседание. За глава на партията е избран бившият вицепрезидент Емерсън Мнангагва. Именно неговото отстраняване от власт на 6 ноември доведе до политическата криза в страната и намесата на военните, за които се смята, че държат президента под домашен арест.

„Беше приета резолюция, която да отзове президента и да издигне Мнангагва като лидер на партията“, заяви анонимен делегат от извънредното заседание на ZANU-PF. От ZANU-PF е изключена и съпругата на държавния глава Грейс, за което по-рано призова влиятелното младежко крило на партията. Въпреки че то беше вярно на президента, по-рано днес то поиска неговата оставка от поста, за да може да се отдаде на почивка, като „възрастния държавник, който е“.

Междувременно лидерът на влиятелната Асоциация на ветераните в страната Кристофър Мутсвангва съобщи, че управляващата партия вече е „започнала процес“ по смяната на Мугабе и от поста на президент на страната, на който застава като лидер на ZANU-PF. Британският в. „Дейли мейл“ съобщава, че 93-годишният държавен глава е обявил гладна стачка срещу своето принудително задържане, позовавайки се на източник от семейството на президента. По думите му Мугабе е отказал да приема храна в събота и е заявил готовност да „умре за правдата“.

Информацията за гладната стачка е била потвърдена и от член на управляващата партия, според когото президентът също така е отправял заплахи и е отказвал да говори в знак на протест. На 15 ноември стана известно, че военните в Зимбабве са задържали под стража 93-годишния Мугабе, семейството му и министъра на финансите Игнасиус Чомбо, блокирали са пътища към правителствени сгради, парламента и съдебната палата в столицата и са завзели сградата на държавната телевизия. Военните заявиха тогава, че не става дума за държавен преврат, а действията им са насочени срещу престъпници в президентското обкръжение. Самият Мугабе, който е на власт почти 40 години, отказва да се оттегли от поста, въпреки призивите да го направи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят