Ферари има два рождени дни

Ако беше жив, Енцо щеше да навърши 120 г.

Ако беше жив, тези дни Енцо Ферари щеше да навърши 120 години. Въпросът е кога – на 18 или на 20 февруари? Една от най-големите фигури в автомобилния свят има две рождени дати. Той се появява на бял свят на 18 февруари 1898 г. в Модена. По това време в района вилнее свирепа снежна буря, заради което баща му Алфредо Ферари отива да го запише в кметството чак два дни по-късно. Ето защо в свидетелството за раждане на великия предприемач фигурира датата 20 февруари.

Освен това разминаване, Енцо Ферари дължи на баща си и страстта към автомобилите. Той лудва по колите едва 10-годишен, когато заедно с татко си и по-големия си брат Дино гледа на пистата в Болоня състезание с участието на пилотите Винченцо Ланча и Феличе Назаро. Това събитие определя съдбата и жизнения път на малкия Енцо. След като Fiat отказва да го вземе на работа, той става състезател на Alfa Romeo, а по-късно основава компанията, която носи фамилното му име. Днес Ferrari е емблема за бързина, мощ, дизайн и технологии, символ на италианския дух, най-харизматичната марка, най-успешния отбор в историята на „Формула 1”.

Енцо Ферари умира на 14 август 1988-а на 90-годишна възраст в родния си град, който напуска изключително рядко през целия си живот. По негово желание смъртта му е обявена с два дни закъснение, за да се компенсира закъснялата регистрация на неговото раждане.

По повод 120-ата годишнина от рождението му в неговата къща музей в Модена е наредена фотоизложба, показваща различни сцени от живота му като дете, младеж, състезател, конструктор и производител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили