Ханс-Герт Пьотеринг: България измина достоен път и се ползва с подкрепа в Европа

Правителството на Борисов поддържа проевропейски курс и не допуска да бъде поставено под натиск

БЕРЛИН. ОТ КОРЕСПОНДЕНТА НА "ТРУД"

“Изненадан съм, че икономическият ръст на България за 2016 г. е 3,4 на сто, което е един от най-високите в страните членки на ЕС. Държавният дълг е едва 29,5 на сто спрямо БВП, докато в Германия задлъжнялостта е над 60 на сто. А 7,1 на сто безработица е под средното в ЕС.”

Това заяви председателят на близката до партията на Ангела Меркел ХДС фондация “Конрад Аденауер”. Пьотеринг говори снощи при откриването на двудневна конференция, посветена на 10-годишнината от приема на България в Европейския съюз и на предстоящото ни председателство на Европейския съвет. По този повод в германската столица пристигна българска делегация от политици, дипломати, учени и анализатори.

Публиката приветства бившата ни посланичка в Берлин Меглена Плугчиева, първия ни еврокомисар Меглена Кунева, проф. Антоний Гълъбов, проф. Румяна Стойкова, д-р Даниел Смилов, д-р Огнян Минчев и много други.

Във встъпителното си слово Пьотеринг отдаде заслуженото на постиженията ни, но и посочи, че са нужни още смели стъпки, за да се постигнат всички европейски стандарти. Това най-добре го знаели отговорните фактори в България. “Имах радостта и честта преди няколко седмици да бъда в София и заедно с министър-председателя Борисов говорихме за предстоящото председателство на България на Европейския съвет, което е особено събитие, когато една страна за пръв път поема председателство”, каза Пьотеринг. Той посочи също, че пътят на България към ЕС е бил дълъг. Началото е било още през 1989 г. със стремежа ни към свобода и срещу потисничеството на комунистическия режим. Тогава са се отворили и дверите към единението на нашия континент.

Според Пьотеринг напредъкът на България през десетте години от членството си в ЕС е благодарение на правителствата на гражданските партии от целия политически спектър. “Имам впечатление, че правителството е решено да бори корупцията и организираната престъпност, както и да осъществи успешни реформи в правосъдието, в образованието, в здравеопазването и политиката по опазването на околната среда”, заяви Пьотеринг. Той изрично подчерта, че правителството на Борисов се ползва с пълната

подкрепа и доверието на европейските партньори. “Доверието е основа на успеха, казал го е и Конрад Аденауер: “Всички успехи в политиката се базират на доверието”, посочи Пьотеринг и продължи: “Впечатлен съм как правителството на Борисов поддържа ясен проевропейски курс и не допуска да бъде поставено под натиск от когото и да било.”

Той изтъкна и добросъседските ни отношения на Балканите, за което значителен и конструктивен принос има и премиерът Борисов. Това било от изключителна полза за диалога на ЕС с този важен регион. Според Пьотеринг успешното продължаване на трансформационния процес в България е от полза за всички, има пълната подкрепа на държавите членки на съюза и подчерта: “И чрез сегашният форум в Берлин

ние подкрепяме България по по-нататъшния й път. Обръщаме взор към изминалите 10 години и към развитието след 1 януари 2007 г. Днес България, която измина достоен път, е част от ЕС.”

Пьотеринг припомни, че често се говорело за проблеми в Европа, в частност в Унгария, Полша, в България и Румъния, но заключи: “Ако тези държави днес не биха били членки на ЕС, щяха все още да са във Варшавския договор. Това би било крайно лошо развитие. Ето защо имаме повод за радост, за кураж и целеустременост да вървим заедно по европейския път.”

Днес форумът, посветен на България, продължи с дискусии в 5 панела, сред които ролята на страната ни при единението на ЕС и Европа, свободата на медиите, правосъдната реформа, бежанският проблем и

предизвикателствата пред свързаната с него външна политика и тази по сигурността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа