10 технологии, които ще шокират света през 2020 г.

Масачузетският технологичен институт (MIT) ежегодно публикува списък с неща, които могат да променят живота ни към по-добро

Невзломяем Интернет (след пет години)

Още тази година трябва да се появи технология, която завинаги ще реши проблема с безопасността на личните данни. На това се надяват холандските учени от Университета за технологии в Делфт. Сега екип от изследователи работи по създаването на интернет мрежа, която ще обедини четирите града на Холандия и ще бъде изградена изцяло на базата на квантовите изчислителни технологии. Досега те успяват да предадат информация в такава мрежа на разстояние малко над 1,5 км. До края на годината те се надяват да установят устойчива връзка между Делфт и Хага и пълноценна мрежа през следващите пет години.

Хиперперсонализирана медицина (сега)

Генетичното инженерство е достигнало етап на развитие, при който учените могат да открият нарушение в човешката ДНК и да разработят медицински инструмент, който може да помогне за коригиране на болестта само за една година. И можем да говорим за болести, които са „частични”, и за лечението на които досега никой не се е занимавал, поради липсата на готови лекарства. Сега лекарите разполагат с всички необходими технологии, за да създадат лекарство за един конкретен човек.

Досега имаше много малко случаи, при които са създадени такива лекарства. Но с течение на времето, според MIT, тази практика ще бъде все по-честа. Единствената пречка за разпространението на хиперперсонализираната медицина е високата u цена.

Дигитални пари (тази година)

Още тази година предстои стартирането на първата в света държавна дигитална валута. Няколко държави се борят за правото да бъдат първи, а Марк Зукърбърг мечтае да създаде една единствена дигитална валута за всички. Но неговият проект засега буксува, поради многото претенции на регулаторите от различни страни. Централната банка на Китай е готова да пусне дигитална версия на юана. Но засега процесът е спрял, поради разпространението на коронавируса и нарушената работа на много държавни агенции.

Тази седмица Централната банка на Швеция обяви началото на тестване на националната електронна валута. Някога тя бе първата в света, пуснала банкнотите, но сега иска да е пионер в дигиталната ера на парите.

Лекарства против стареене (по-малко от пет години)

Лекарство, позволяващо Ви да живеете вечно, досега не е измислено. Но лекарствата, които се борят със заболявания, причинени от процеса на стареене на организма, вече се тестват при хора и могат да се появят на пазара през следващите години. Това са сенолитици - лекарства, които могат да идентифицират мъртвите стари клетки и да ги премахнат от тялото. Обикновено, имунната система на човека участва в този процес, но с възрастта се справя с тази задача все по-лошо и по-лошо, а натрупването на мъртвите клетки причинява възпалителни процеси, което води до появата на ракови заболявания.

Тестовете със сенолитици върху хора например, се извършват от американската фармацевтична компания Unity Biotechnology.

Изкуствен интелект, откриващ молекулите (след 3-5 години)

Учените се научиха да използват изкуствения интелект (ИИ) за търсенето на молекули, които след това могат да станат част от нови лекарства. Обучените невронни мрежи вече могат да изследват огромни бази данни от молекули, съществуващи в света, за да намерят онези, които могат да имат полезни свойства за лечение на определени заболявания.

Така през септември екипът от изследователи Insilico Medicine от Хонконг и Университета в Торонто, използващи ИИ, откриха около 30 000 нови молекули с необходимите свойства. А наскоро учени от МIT станаха първите в света, които откриха нов антибиотик, използвайки ИИ.

Сателитни мега съзвездия (сега)

Десетки хиляди спътникови комуникации ще бъдат в орбита около Земята и широколентов интернет ще има навсякъде по света, ако не днес, то близкото бъдеще. Илон Мъск и неговата компания SpaceX ще превърнат тази идея в реалност, като планират да изстрелят 4,5 пъти повече спътници, отколкото беше направено в цялата история на космическите проучвания преди старта на проекта Starlink.

Първите 60 спътника Starlink бяха изстреляни миналия май. Сега около 300 от тези спътници са в орбита и според този показател SpaceX е първи в света. Общо компанията на Мъск получи разрешение за пускане в орбита на 12 000 такива спътници и се опитва да получи разрешение за изстрелване на още 30 000.

Квантово превъзходство (5-10 години или повече)

През септември 2019 г. компанията Google обяви, че е създала квантов компютър, който е успял да надмине възможностите на най-мощния модерен компютър, работещ на силиконови процесори. Компанията заяви, че нейният процесор е способен да изчисли за 3 минути и 20 секунди това, което ще отнеме около 10 000 години на най-мощния компютър в света - Summit, от американската компания IBM. Така компанията успя да постигне „квантово превъзходство”.

В IBM се усъмниха в автентичността на цифрите, представени от конкурента, казвайки, че Google вероятно е успял да увеличи скоростта на изчисленията хиляда пъти, но в никакъв случай 1,5 милиарда пъти. Въпреки това, постижението на Google е исторически момент. Сега производителите на квантови компютри трябва да създадат устройства, които няма да решават условен математически проблем, а ще решават наистина полезни задачи. Това обаче е проблематично - тъй като колкото повече кубити (q-бит от quantum bit) са в компютъра, толкова по-трудно е те да се поддържат в правилното състояние. Експертите на Google са уверени, че използваната от тях технология ще им позволи да създадат компютър, както за 100, така и за 1000 кубита.

Миниатюрен ИИ (сега)

Традиционно създаването и обучението на изкуствен интелект (ИИ) е свързано с огромни количества данни и необходимостта от постоянна връзка с облачен сървър. Но технологичните компании и учените се научиха как да създават специализирани микрочипове за ИИ, които могат да комбинират големи изчислителни мощности с компактен размер.

Освен това самият ИИ вече не се нуждае от постоянен контакт с отдалечения сървър. Виртуалните асистенти на Google и Apple вече не се нуждаят от мрежова връзка. Това означава, че отговорът им на гласови команди е станал по-бърз, а данните на потребителите не напускат техните устройства, което повишава нивото на сигурност при работа с лични данни.

Диференциална поверителност (сега)

Терминът „диференциална поверителност” е въведен през 2006 г. от Синтия Дворк, американски специалист в областта на поверителността на личните данни. Това означава набор от математически методи, които ви позволяват да определите степента на загуба на поверителност на данните при частично разкриване за създаване на информационен продукт.

Например Бюрото за преброяване на САЩ събира информация за 330 милиона души в страната и след това предава тези данни на представители на научната общност и власти за анализ. Те обаче не могат да бъдат предадени в чистия си вид, тъй като това ще доведе до разкриване на всички лични данни на гражданите. Затова към базите данни се добавя „бял шум” и част от информацията се смесва между самите граждани, така че е невъзможно деанонимизирането им. Освен това точността на статистическите извадки по групи не бива да се намалява в резултат на подобна измама.

Признание на промените на климата (сега)

В началото на това десетилетие учените не можаха точно да отговорят на въпроса дали тези или други природни бедствия са последици от глобалните климатични промени. Но през последните години, с развитието на компютърните мощности и способността на спътниците да наблюдават отблизо природните явления, учените имат повече възможности за по-ясен отговор на този въпрос. Например проектът World Attribution World стартира две компютърни симулации на света: в единия случай имаше глобално затопляне, в другия - не. В резултат на това учените откриха, че тропическата буря Имелда, която удари Хюстън миналата година, е пряка последица от глобалните климатични промени.

Определянето на ролята на промените на климата от други фактори, влияещи на времето, ще помогне да се предвидят какви природни катастрофи, къде и с каква сила може да очаква човечеството. Това означава, че хората ще могат да се подготвят за бъдещи трусове и да избегнат много жертви.

(Със съкращения, превод за „Труд” - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии