10 000 лв. бонус, ако купиш нов електромобил

10 000 лв. бонус, ако купиш нов електромобил предлага Асоциацията на автомобилните производители в България (ААП). За схемата съобщи председателят на организацията Храбрин Иванчев по време на онлайн пресконференция. Схемата предлага и бонус от 7500 лв. за закупуване на хибрид и 5 хил. лв. за автомобил с двигател с вътрешно горене с екостандарт Евро 6D. Според Храбрин Иванчев, председател на асоциацията предлаганата сега програма предвижда всеки българин, който бракува употребяван регистриран автомобил с пътна регистрация през 1 януари 2005 г. или с екологична категория от Евро 1 до Еворо 3 може да получи бонус при закупуване на фабрично нов автомобил, от категория M1 и N1, без ограничения в сегментите.

Направените разчети показват, че програмата не само ще стимулира обновяването на автомобилния парк и ще ограничи негативните тенденции, но ще има положителен ефект и за държавния бюджет на страната. Сумата и броят на автомобилите е определен на база 15% от прогнозния брой продавани нови автомобили за съответната година. Това означава, че ще могат да бъдат изтеглени над 9 000 автомобила на възраст над 15 години.

От асоциацията изтъкват, че България разполага с най-стария автопарк в Европа. По официални данни от края на 2019г. средната възраст на автомобилите, които се движат по нашите пътища, е над 18 години. Новите леки коли, произведени до 5 години, са само 6%, а тези до 10 г. - под 7%. А над 70% от автомобилите в България са в експлоатация над 15 години.

През последната година броят на автомобилите над 20 години в автопарка на България се е увеличил с над 136 000, докато тези до 5 години е намалял с 2 500 броя., изтъкват от асоциацията.

Подобна схема ще стимулира автомобилния пазар за преодоляване на последиците от COVID-19, тъй като пандемията оказва значително негативно икономическо и финансово въздействие върху автомобилната индустрия, включително и на българските компании, работещи в сектора.

Сега асоциацията предлага да съдейства на Пътна полиция за стартиране на онлайн регистрациите на нови автомобили, като по този начин се цели намаляването на опашките в КАТ с до 15%, колкото е и броят на регистрациите на нови автомобили в общия брой регистрации.

„Електронната услуга ще се извършва с помощта на електронен сертификат на автомобила, издаден от производителя. Тези сертификати се подават към европейска организация, наречена EUCARIS. На базата на подаван от нас VIN номер на автомобила, от Пътна полиция ще могат да теглят този сертификат и така по електронен път да се извършва регистрацията. Очакваме процесът да стартира през следващата година", заявиха по време на пресконференцията от асоциацията.

Коментари

Задължително поле