18 на 2 за частния сектор на заплатите по общини

На първите три места в публичния сектор са Козлодуй, Раднево и Гълъбово

ИПИ публикува данни за заплатите по общини за 2019 г. Традиционно темата предизвиква коментари за делението по оста частен-обществен сектор. Днес публикуваме и подробни данни за заплатите в частния и обществения сектор по общини. Данните се отнасят до средната брутна месечна заплата на наетите по трудово и служебно правоотношение.

Детайлните данни за заплатите показват, че частният сектор играе водеща роля в почти всички общини в „Топ 20“ по размер на средната заплата в страната. Единствено в общините с много силна енергетика ситуацията е различна - високите заплати идват от обществения сектор в Козлодуй и Раднево, а в Гълъбово са високи както в обществения, така и в частния. При всички други в „Топ 20“ - било то Челопеч, Пирдоп и Панагюрище в Средногорието или индустриалните Девня, Божурище и Марица в близост до големите градове, частният сектор генерира високите заплати.

Лидерите сред общините по заплати в частния сектор на практика не се различават чувствително от общата класация за страната. Челопеч, Пирдоп (1984 лв.) и Столична община (1794 лв.) заемат трите водещи места. Последните две отбелязват добър ръст от около 10% през 2019 г. След тях се нареждат Гълъбово (1762 лв.), Девня (1700 лв.), Суворово (1623 лв.), Елин Пелин (1544 лв.), Панагюрище (1488 лв.), Божурище (1436 лв.) и Белослав (1420 лв.). Прави впечатление силният ръст в Елин Пелин (18% през 2019 г.), което отразява възможностите в широката периферия на столицата.

В 20 общини се регистрира средна брутна месечна заплата в частния сектор под 600 лв. през 2019 г. Това са почти изцяло много малки общини - като общините Трън и Батак, в които по принцип броят на наетите в частния сектор е малък, а производствените предприятия или изцяло отсъстват, или са в сфери с много ръчен неквалифициран труд и традиционно ниско заплащане. И докато тези 20 са по-скоро крайните примери, то други 53 общини отчитат средна брутна месечна заплата на наетите в частния сектор между 600 и 700 лева. Сред тях има много общини с разнообразен профил, но и много курортни общини - Велинград, Царево и Сапарева баня например влизат в тази група.

Класацията на заплатите в публичния сектор изглежда много различно. На първите три места през 2019 г. са познатите Козлодуй (2722 лв.), Раднево (2045 лв.) и Гълъбово (1688 лв.). След това идват големи общини - Столична (1581 лв.), Варна (1393 лв.) и Пловдив (1333 лв.). „Топ 10“ на заплатите в публичния сектор се затваря от Девня (1332 лв.), Белово (1296 лв.) и Бургас (1285 лв.). Спецификата на заплатите в обществения сектор - с голяма роля на администрацията и сфери като образование например, предполага и по-близки нива на заплащане в болшинството от общините. Едва 16 общини отчитат средна брутна заплата в обществения сектор под 800 лв. през 2019 г.

Това разпределение означава, че в повечето общини в страната средната заплата в обществения сектор изпреварва тази в частния. В 56 общини заплатата в частния сектор надвишава тази в обществения - в Средногорието и индустриалните общини около големите градове разликата е около 1,5-2 пъти в полза на частния сектор. В другите 209 общини обаче средната заплата в обществения сектор е по-висока или в два случая равна на тази в частния сектор. Разликата в някои от тях - например Козлодуй и Раднево, също може да достигне до два пъти - този път в полза на обществения сектор.

Оставяйки настрана столицата, където частният сектор води по заплати, масово сред големите общини общественият сектор все още е лидер по заплати. В общините Пловдив и Варна например заплатата в частния сектор е 80-82% от тази в обществения. Причините са няколко. От една страна индустрията с по-високите заплати е изнесена в периферията на тези градове и попада на територията на съседните общини. В сектора на услугите и туризма все още има недекларирани доходи от труд. В същото време това са общини с много силни социални функции, които концентрират обществени институции с високо заплащане. Заплатите в образованието и здравеопазването във Варна например е сред най-високите в общината, а през 2019 г. вече се отчита и изпреварващото увеличение на заплатите на учителите.

От Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи