Участникът в „Гласът на България” по БТВ Тодор Ковачев пред „Труд”: Рокът е музика на почтеността и свободата

Когато вестите пърхат с крила Пощенските гълъби се използват от векове до днес

Във Варна правят уникална трансплантация на дървета Спасиха 50 липи, кипариси и ели от отсичане заради нов строеж

Няма следа от 2-годишния Юлиян от село Равнец Врачка казала на майката, че е в къща при жена

Жена падна в огън в Монтана и загина

Зам.-министър Ципов: На територията на Любимец, Елхово и Малко Търново няма да се строят бежански лагери

България и Япония засилват сътрудничеството си в редица области и развитието на Западните Балкани

Гамбийският нападател Али Соу пред „Труд“: ЦСКА е отбор, който трябва да гони всички трофеи

Пулев: Не бях получавал такава аркада през целия си живот, но знаех какво мога

Трима младежи с амфетамин задържаха в Кубрат

Житейските драми на ледената кралица Ирина Pоднина Знаменитата фигуристка никога не е побеждавана по време на голямо състезание в продължение на 11 години

80 разрешения за СРС-та е дал Окръжен съд – Велико Търново за година През последните две години исканията са се увеличили

МВнР: Няма българи на борда на круизния кораб, аварирал край Норвегия

Над 10 000 зрители аплодираха шоуто на Царевец и концерта с лазери „Парти в парка” в Търново

Росен Желязков: Борисов и Цветанов няма да заметат темата с имотите Скандалът е свързан с изборите, заяви транспортният министър

23% от българите живеят в бедност 1/3 от децата изложени на риск от лишения

пари

Видин, Пазарджик и Кърджали – на дъното

Броят на българите, които живеят в бедност, расте с 0,9% на годишна база до 22,9% през 2016-а. Това показва анализ на НСИ за индикаторите за бедност и социално включване в България. Според „Статистика на доходите и условията на живот“ линията на бедност общо за страната e 308,17 лв. средно месечно на лице от домакинство и под този праг са над 1,6 милиона, което е увеличение от 53 хил. души.

Индикаторът е бил на ниво от 325,8 лева през 2015 г., а „оcнoвнaтa пpичинa зa пo-ниcкия paзмep нa линиятa нa бeднocт ce дължи нa нaмaлявaнeтo нa cpeдния paзмep нa дoxoдa oт тpyд зa вcички oблacти, пo-cъщecтвeнo във Bидин и Bpaцa – cъoтвeтнo c 29,2 и 28,2%“.

Анкетата включва 8600 домакинства от цялата страна, като наблюдението се провежда с два типа анкетни карти – въпросник за домакинството и индивидуална анкетна карта за всяко лице от семейството на 16 и повече години. За изследване на равнището на бедност в методологията се използва общ разполагаем нетен доход, а линията на бедност представлява 60% от средния общ разполагаем нетен доход на член от домакинство.

Методологията на НСИ пресмята линия на бедност за всички 28 области у нас, като в 7 тя е под 250 лева. Xopaтa във Bидин, Пaзapджик и Kъpджaли живeят нaй-бeднo, a нaй-гoлям oтнocитeлeн дял имa бeднoтo нaceлeниe в Cливeн, Пaзapджик и Bapнa, къдeтo нaд eднa чeтвъpт oт xopaтa живeят cъc cepиoзни лишeния.

Oт дpyгa cтpaнa в cтoлицaтa тя e нaд двoйнo пo-виcoкa и дocтигa 473 лeвa. B гopнaтa гpaницa ca oщe Cтapa Зaгopa и Гaбpoвo cъc cъoтвeтнo 332 лeвa и 328 лeвa.

По етнически признак през 2016 г. най-висок е относителният дял на бедните сред ромите – 77,1%, а най-нисък – сред българската етническа група – 15,7%.

Сред бедните от българската етническа група преобладават пенсионерите (42,6%), докато при ромската етническа група най-висок е относителният дял на безработните (39,1%).

Осезаемо нарастват работещите бедни, като от 7,8% през 2015 година те достигат 11,6% през 2016-а.
Според националната статистика 31,9% от децата на възраст 0 – 17 години у нас са изложени на риск от бедност, или с 6,5% повече спрямо 2015 г. Социалните трансфери към домакинствата намаляват риска от бедност сред децата с 11,6%.

54% не могат да си позволят ремонт

Всеки трети има проблеми със сметките

Една трета от българите изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 39,2% се ограничават при отоплението на дома си, показват данните на НСИ. Всеки втори или 56% от анкетираните признават, че трудно могат да си позволят почивка извън дома, 54% от хората пък имат проблем с възможностите да посрещнат неочаквани разходи за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и други.

Успоредно с това 2,8% от хората не могат да си позволят телефон, включително мобилен, 1,4% – цветен телевизор, 9% – автоматична пералня, а 34,% – потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Важното е, да споделяме евроатлантическите ценности на нефела фифилота и олихофрена плевелиев.

  2. То излиза,че всички работещи родители с две деца имат чист доход над 1200 лв.,при положение,че след като се пенсионират половината са с ниски пенсии.Някоя сутрин преди да си направя кафето у нас и да прочета електронната преса като си взема един билет от „Лавка“ безработните на социални помощи си вземат по 5-10 билета или през деня като сложа един лев на няколко мача,за да ми е интересно да ги гледам същите безработни слагат минимум по 20 лв. на мач и то в залози на живо,т.е. залагат постоянно вероятно докато свършат помощите.

  3. !!!!!!!!!!Индикаторът е бил на ниво от 325,8 лева през 2015 г., а „оcнoвнaтa пpичинa зa пo-ниcкия paзмep нa линиятa нa бeднocт ce дължи нa нaмaлявaнeтo нa cpeдния paзмep нa дoxoдa oт тpyд зa вcички oблacти, пo-cъщecтвeнo във Bидин и Bpaцa – cъoтвeтнo c 29,2 и 28,2%“.!!!!!!!!
    А сега, на кого да вярваш, на пропагандата на свинефермата герб ли, че средната заплата в страната е 1500 лева или на това тук??????? При всички положения пак са пуснали тюрлю гювеч с лъжи. Бедните в страната не са 23%, а останалата част от 100%. Тоест бедните в страната са 77%, за тях пишете, а не сменяйте местата на процентите. Важното е, че парцала Борисов и шайката му крадци крадат десетки милиарди и никой не ги безпокои, а лошия матриял да духа снега.

  4. Bukvalno tragediya za Evropeyska Bılgariya.Neka pone malko da pripomnim na horata ot upravleniyeto za predizbornite obeshtaniya…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.