29 емблематични модела Renault

120 години история в една интерактивна инсталация

sm5

29 емблематични модела на Renault от различни епохи и факти от историята на България от съответния период са показани в интерактивна инсталация по случай навършването на 120 години от основаването на френската автомобилна компания. Иновативната изложба ще обиколи дилърствата на марката у нас. Представените коли разкриват как инженерите правят превозните средства по-удобни за хората – от поставянето на шофьорското място вътре в автомобила до изобретяването на минивана.

Първият модел на Renault е Type A, сглобен от Луи Рено и представен на хълма Монмартър. Революционната за времето си предавателна кутия с директно задвижване и предно разположения двигател са характеристики, използвани и при модерните леки коли. Макар че творението на Луи Рено не е предназначено за търговия, много от присъстващите на представянето изявяват желание да го купят и така стартира бизнеса на братята Рено.

Друг култов модел на марката е Renault 4CV от 1947 г., символ на свободата на Франция след Втората световна война. Мотото „Четири врати, четири седалки, четири конски сили” прави тази кола изключително популярна сред всички слоеве на обществото. Това е първият френски автомобил, произведен в тираж над 1 млн. екземпляра.

В интерактивната изложба на Renault у нас присъства и колата на 1965 година – Renault 16. С комфортно окачване за дълги пътувания, голям багажник и екстри като електрически прозорци този автомобил изпреварва времето си. Той разполага дори с автоматична трансмисия и централно заключване – удобства, които потребителите търсят и до днес.

Коментари

Задължително поле