36 хубави очи, музика, лъчи...

Шармантни шаржове на 18 известни български творци нарисува Теодор Лозанов

Проектът е за Нощта на театрите през ноември

Илюстраторът Теодор Лозанов направи портрети-шаржове на 18 известни български творци. Портретите са с характерни огромни очи като в японски комикс манга, а това е израз на душата, обясни авторът.

Това е проект, свързан с Нощта на театрите, която се задава в България за шеста поредна година – през ноември. За първи път посланиците на инициативата ще бъдат представени не с фотографии, а с илюстрации.

Рисунките на Теодор изобразяват общо 18 творци (предимно артисти, но не само) – Владо Пенев, Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Ованес Торосян, Иван Бърнев, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Силвия Петкова, Весела Бабинова, Койна Русева, Христо Мутафчиев и Рая Пеева, световноизвестния български диригент Максим Ешкенази, прима балерината Марта Петкова и премиер солиста Никола Хаджитанев от Софийска опера и балет.

Във всяка от илюстрациите са скрити специфични символи, характерни за съответния актьор – сърца, корони, малки черепи.

“Сърцата са символ – разказва Лозанов пред сайта “Площад Славейков” – Те най-често са татуирани на ръцете или пък са сложени на важно място в цялата композиция. Понякога по края добавям пунктири – все едно са зашити за тялото. Сякаш сърцето е пришито допълнително и носи посланието да закрепиш любовта за себе си. Да я предизвикаш. Включих се в този проект с много голямо удоволствие, защото е важно театърът да стигне до младите хора, да докосне сърцата им.”

През 2018 г. Нощта на театрите ще e на 17 ноември в 15 български града и едновременно в 11 европейски държави. Междувременно всички илюстрации на Теодор Лозанов ще участват в изложбата “Нощни персонажи” в Народен театър “Иван Вазов” и в бар ПЕТЪК в София. Входът за изложбите ще е свободен.

За автора

Художникът Теодор Лозанов е на 28 години и по призвание и професия е художник и илюстратор. Рисува още от малък за удоволствие основно комикси и герои от видео игри, но в университета започва да гледа на рисуването по-сериозно. Завършва мода във Варна през 2010 г., а после и магистратура по графичен дизайн. Определя се по-скоро като самоук художник, който твори свободно, без да си поставя рамки, срокове и ограничения. Негови илюстрации са се появявали на страниците на “Ева”, “100-те най-влиятелни жени” и др. Зад гърба си има вече една самостоятелна изложба и творчески колаборации с българските модни лейбъли Knapp и Yvailo.

Коментари

Задължително поле