Си Цзинпин пристигна в Монако

Кой каза, че Италия няма поколение?

35-годишна жена загина при пожар в къща в ямболско село

Рамос отсрами нападателите на Испания

Изгубеното в Балкана дете е открито в труднодостъпна местност, без обхват Топ-планински спасител и двама полицаи са го намерили

Стивън Баркли: Възможни са избори във Великобритания, ако парламентът завземе контрола над процеса на Брекзит

Шефът на ДП ”Пристанищна инфраструктура”: Започваме да строим яхтени марини във Варна и Бургас

Мощният циклон „Вероника“ удари северозападното крайбрежие на Австралия

Участникът в „Гласът на България” по БТВ Тодор Ковачев пред „Труд”: Рокът е музика на почтеността и свободата

Когато вестите пърхат с крила Пощенските гълъби се използват от векове до днес

Във Варна правят уникална трансплантация на дървета Спасиха 50 липи, кипариси и ели от отсичане заради нов строеж

Няма следа от 2-годишния Юлиян от село Равнец Врачка казала на майката, че е в къща при жена

Жена падна в огън в Монтана и загина

Зам.-министър Ципов: На територията на Любимец, Елхово и Малко Търново няма да се строят бежански лагери

България и Япония засилват сътрудничеството си в редица области и развитието на Западните Балкани

36 хубави очи, музика, лъчи… Шармантни шаржове на 18 известни български творци нарисува Теодор Лозанов

Проектът е за Нощта на театрите през ноември

Илюстраторът Теодор Лозанов направи портрети-шаржове на 18 известни български творци. Портретите са с характерни огромни очи като в японски комикс манга, а това е израз на душата, обясни авторът.

Това е проект, свързан с Нощта на театрите, която се задава в България за шеста поредна година – през ноември. За първи път посланиците на инициативата ще бъдат представени не с фотографии, а с илюстрации.

Рисунките на Теодор изобразяват общо 18 творци (предимно артисти, но не само) – Владо Пенев, Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Ованес Торосян, Иван Бърнев, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Силвия Петкова, Весела Бабинова, Койна Русева, Христо Мутафчиев и Рая Пеева, световноизвестния български диригент Максим Ешкенази, прима балерината Марта Петкова и премиер солиста Никола Хаджитанев от Софийска опера и балет.

Във всяка от илюстрациите са скрити специфични символи, характерни за съответния актьор – сърца, корони, малки черепи.

“Сърцата са символ – разказва Лозанов пред сайта “Площад Славейков” – Те най-често са татуирани на ръцете или пък са сложени на важно място в цялата композиция. Понякога по края добавям пунктири – все едно са зашити за тялото. Сякаш сърцето е пришито допълнително и носи посланието да закрепиш любовта за себе си. Да я предизвикаш. Включих се в този проект с много голямо удоволствие, защото е важно театърът да стигне до младите хора, да докосне сърцата им.”

През 2018 г. Нощта на театрите ще e на 17 ноември в 15 български града и едновременно в 11 европейски държави. Междувременно всички илюстрации на Теодор Лозанов ще участват в изложбата “Нощни персонажи” в Народен театър “Иван Вазов” и в бар ПЕТЪК в София. Входът за изложбите ще е свободен.

За автора

Теодор Лозанов
Теодор Лозанов

Художникът Теодор Лозанов е на 28 години и по призвание и професия е художник и илюстратор. Рисува още от малък за удоволствие основно комикси и герои от видео игри, но в университета започва да гледа на рисуването по-сериозно. Завършва мода във Варна през 2010 г., а после и магистратура по графичен дизайн. Определя се по-скоро като самоук художник, който твори свободно, без да си поставя рамки, срокове и ограничения. Негови илюстрации са се появявали на страниците на “Ева”, “100-те най-влиятелни жени” и др. Зад гърба си има вече една самостоятелна изложба и творчески колаборации с българските модни лейбъли Knapp и Yvailo.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.