3D принтирането в космоса вече се случва

Доставката на каквато и да е част до космоса отнема месеци планиране и денонощия доставка. Освен това за един болт, гайка или просто загубен в космоса гаечен ключ никой няма за изстреля цяла ракета. Ще си го изпринтират, предлага Теодора Тодорова, 3D продуктов дизайнер, специалист 3D принтиране:

"Това се случва. В момента в Международната космическа станция има 3D принтер. Първото, което принтираха там, беше гаечен ключ. Така че това изобщо не е мечта. Вече се случва. Наистина 3D принтирането, когато започнем да пътуваме в космоса, ще ни помага много. Няма да има нужда да носим от всичко допълнително."

Все повече фирми на пазара произвеждат материали за 3D принтиране, а все повече съществуващи материали се приспособяват за целта, разказва Теодора Тодорова пред БНР. И дава пример – материал, който е смес между пластмаса и карбон – лек и суперздрав.

3D принтирането ражда и нов дизайн на познати предмети. Теодора показва гума на велосипед - 3D принтирана гума на колело, в която няма въздух. При натиск е гъвкава, от полиуретан.

Между България и света няма разлика в интензивността на използването на 3D принтирането, твърди 3D дизайнерът. Познатата от 30-40 години технология преживява бум заради падането на част от патентите за нея, обяснява още Теодора.

 

Коментари

Задължително поле