45 години Golf не стигат

На всеки 41 секунди някъде по света се продава по един екземпляр

Най-успешният европейски автомобил за всички времена Volkswagen Golf посрещна в отлична форма 45-ия си рожден ден. Първият сериен модел излиза от завода в германския град Волфсбург на 29 март 1974 г. със задачата да наследи емблематичния „бръмбар“ Beetle. За близо пет десетилетия Golf се превърна в емблема на марката и еталон в компактния сегмент. С 35 милиона продадени екземпляра това е най-търсеният европейски автомобил. От 1974 г. насам средно на всеки 41 секунди някъде по света се купува един нов Golf, което прави по 780 000 броя годишно.

Първото поколение на модела - легендарната ръбовата „единица“ с кръгли фарове, излиза във варианти с 3 и 5 врати и с багажна вместимост 300 л. Предлагат се два бензинови мотора – с работен обем 1,1 л (мощност 50 к.с. и максимална скорост 140 км/ч) и с работен обем 1,6 л (мощност 70 к.с. и максимална скорост 160 км/ч). Опционално се поръчва 3-степенен автоматик като алтернатива на 4-степенната механична трансмисия. През 1976 г. се появява първата „бегачка“ Golf GTI с мощност 110 коня и максимална скорост 182 км/ч – значително по-бърз автомобил от своите конкуренти за онова време. Малко по-късно излиза кабриолет, а също и лекотоварен модел, който впоследствие се утвърдава под името Caddy.

Актуалната генерация Golf продължава с пълна скорост успешната история на модела. Хечбекът се произвежда в многобройни варианти – с 3- и 4-цилиндрови бензинови и дизелови мотори с мощност от 90 до 245 к.с., има и електрическа версия, както и R изпълнение с 310 коня. Последните 45 години показват, че това е автомобил, подходящ за всеки, независимо дали е началник или подчинен, млад или стар, консервативен или разкрепостен.

Коментари

Задължително поле