6 млн. евро за митичната кола на Джеймс Бонд

Aston Martin DB5 продаден на търг

Най-известната кола в историята на киното има нов собственик. Знаменитият Aston Martin DB5 на Джеймс Бонд от филмите „Голдфингър“ и „Операция Мълния“ бе продаден на търг в САЩ за 6,385 млн. долара (5,75 млн. евро).

Колата е произведена през 1965 г. и е оборудвана специално за киното с 14 необикновени екстри. Шон Конъри в ролята на Агент 007 изпълнява поставените му невъзможни мисии с удивителни за времето си технически решения. Сред тях са въртящите се регистрационни табели, които заблуждават преследвачите за идентичността на автомобила. Защитните системи на уникалното превозно средство включват брониран щит в задната част и интегрирана картечница.

Тези приспособления са изработени от гениалния Агент Q от техническия отдел на британските тайни служби. Негови хрумвания са димните и маслени „бомби“, които колата изхвърля заедно с шипове от задната си част на пътя, за да избяга от преследвачите. За най-напечените ситуации са предвидени седалки с катапулт като в боен самолет.

Британската компания Aston Martin е произвела само четири екземпляра с такива характеристики от модела DB5. Продадената на търг кола е прекарала голяма част от живота си (35 години) в американски музей и се намира в много добро техническо състояние. Тя се задвижва от 4,0-литров шестцилиндров редови двигател, захранван от три карбуратора и свързан с 5-степенна трансмисия от ZF. Мощността от 280 к.с. се изпраща към задните колела, максималната скорост е 230 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 8 секунди.

Коментари

Задължително поле