6 тайни за дълголетие от японците

Според проучване японците живеят по-дълго от хората в другите страни по света. Средната продължителност на живота в Япония е около 85.3 години. За сравнение, американците, средно, живеят до 80 години, а българите 74,8 години.

Какво можем да подобрим в начина си на живот, за да живеем по дълго? Какво можем да научим от страната на изгряващото слънце?

 

1. Традиционните японски ястия са здравословни и балансирани 

Типичната японска кухня има високо съдържание на зърнени култури и зеленчуци. Хората там не ядат толкова много червено месо, колкото в САЩ или Европа. В червеното месо има много повече холестерол, отколкото има в рибното месо. Това е предпоставка за получаване на сърдечни заболявания, инфаркти и инсулти.

Също така, японците не ядат много млечни продукти. Те са източник на наситени мазнини, които могат да допринесат за сърдечно-съдови заболявания, диабет и алцхаймер. За сметка на това те пият много зелен чай вместо кафе – това е чест прием на така полезните антиоксиданти.

 

2. Японците прекарват много време със семейството 

Грижата за по-възрастните членове на семейството и помощта в къщата е важна традиция в Япония. Там има и семейства с много поколения, което означава, че 2 или повече генерации могат да живеят в едно домакинство. Следователно е абсолютно нормално да живеете с цялото си семейство. Това може да бъде голям психологически тласък за по-възрастните хора, подканвайки ги да се наслаждават на времето, което имат със семейството си.

 

3. Икигай - причината да се събуждаш всеки ден 

Икигай буквално означава "причина за това да бъдеш". Това е концепцията за посока или цел в живота. Тази идея се е зародила в Япония и сега набира популярност в световен мащаб. Японският психолог Мичико Кумано описва икигай като отдаденост на нещата, на които човек се радва и на чувството за постижение и удовлетворение.
Изследователи от университета Тохоку установяват, че хората, които знаят за и практикуват икигай, имат намален риск от сърдечни заболявания и живеят по-дълго.

 

4. Япония имат изключително добра лична хигиена 

Япония има репутацията на една от най-чистите нации в света. Това може ясно да се забележи като се направи справка на броя хора, които страдат от язва в Япония и на тези с язва в Европа. И не е необходимо да се доказва, че чистотата води до добро здраве.

Не във всяка страна е културна норма да си миете ръцете и да си взимате душ всеки ден. Въпреки това поддържането на добра хигиена ще ви помогне да избегнете болести (особено когато сте възрастни) и може да ви предпази от разнообразни грипове.

 

5. Японците използват метода "харахи бу", за да се избегнат преяждането 

Харахи бу означава "Яжте, докато не сте пълен 8 от 10 части. Това е философията на Конфуциан, който учи човек да се избягва преяждането и да яде, докато не е сит на 80%. Авторите на Програмата Окинава: „Как хората с най-дълъг живот в света постигат вечно здраве и как вие можете да го постигнете“, Брадли и Крейг Уилкокс и Макото Сузуки, твърдят, че този метод може да удължи продължителността на живота при възрастните хора чрез ограничаване броя на консумираните калории.

 

6. Японците са много активни физически 

Не само, че много японци се хранят здравословно, но и те имат голяма физическа активност. Много граждани, особено възрастните хора, ходят пеша, карат велосипеди или се предвижват с влак до работа, вместо да карат кола. Автомобилите всъщност не са толкова популярни и е особено лесно да се хване влак почти навсякъде, до където се налага. Поради тази причина железопътната система в Япония е толкова голяма и развита.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура