САЩ и Китай се счепкаха вербално за Тайван

Байдън зададе тона, Пекин върна топката

Словакия и Чехия също с предупреждение

Китай заяви, че “няма място” за компромиси и отстъпки по отношение на Тайван, след като американският президент Джо Байдън заяви по-рано през деня, че САЩ са готови да защитават острова, ако бъде нападнат, предаде АП.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин потвърди отдавнашната позиция на Пекин, че Тайван е китайска територия.

“Когато става дума за въпроси, свързани със суверенитета и териториалната цялост на Китай и други основни интереси, няма място за компромис или правене на отстъпки от страна на Китай. Никой не трябва да подценява силната решителност, твърдата воля и значителните възможности на китайския народ да защитава националния суверенитет и териториалната цялост”, каза говорителят.

По думите му САЩ трябва да “внимават със своите думи и действия по въпроса с Тайван и да не пращат погрешни сигнали към отцепническите сили за независимост на Тайван, за да не причинят сериозни вреди на китайско-американските отношения и на мира и стабилността в Тайванския проток”.

Китай отправи предупреждение към Словакия и Чехия във връзка с предстоящо посещение на тайванския външен министър Джоузеф Ву в двете европейски страни следващата седмица, посочва Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят