От 2 ноември в Гърция влиза в сила "битовата кошница" за 51 основни стоки  

Приложението ще стартира в сряда, 2 ноември и ще включва 51 категории продукти като храни и почистващи препарати за дома.

До началото на седмицата се очаква съответното министерско решение за прилагане на мярката, което означава, че тази седмица потребителите ще могат да отидат в супермаркета и да закупят продуктите, които ще бъдат със специална маркировка. Това са 51 продуктови категории, които фирмите с оборот над 90 милиона евро са длъжни да продават на фиксирани цени.

Тези компании, имат срок до сряда в 9 сутринта да изпратят продуктовия каталог на електронната платформа e-katanalotis. Това ще се прави първоначално на седмична база, а по-късно на всеки 15 дни. Ако не бъде изпратен такъв списък със стоки, е предвидена парична глоба за супермаркетите в размер на 5 000 евро за всеки ден закъснение.

От своя страна потребителите ще могат да се информират с листовки, а в супермаркетите ще има специално обозначение на конкретните продукти. Актуализация ще може да се извършва и през онлайн магазините на фирмите. Продуктите, включени в битовата кошница, ще бъдат проверявани приоритетно от съответните органи за съответствие с взетите решения.

Решението ще бъде в сила до 31 март 2023 г. Между продуктите са ориз, хляб, макарони, свинско и пилешко месо, риба, мляко, йогурт, сирене и кашкавал, зехтин, брашно, захар, кафе, чай, какао, сокове, препарати за чистене, перилни препарати, тоалетна хартия, паста за зъби, дамски превръзки, сапун, антисептик, пелени, храна за кучета и котки и др.

Целта на решението е да се задържат колкото е възможно по-ниски цените на стоките от първа необходимост за дома.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа