Хората сляпо следват, какви ли не диети. Манията за това да са слаби си остава все така актуална и то не само при звездите. Диетите със зеленчуци, според специалисти, са едни от най-здравословните.
Диетолозите Кейти Куфал и Лонли Фрийман посочват кои зеленчуци са най-добри за отслабване.
Те отбелязват това, че суровите зеленчуци са по-малко калорични в сравнение с термично обработените, а освен това съдържат повече витамини В и С.
Според тях зеленчуците с по-ниско съдържание на нишесте, като - броколи, зеленолистни зеленчуци, чушки, моркови, маруля, домати, тиквички и карфиол, са по-полезни в борбата със затлъстяването. Те са по-малко калорични от картофите или царевицата.
И още един съвет - зеленчуците не бива да се готвят в масло или да се консумират със сирене, за да се избегне увеличаването на калориите. За дресинг на салатите трябва да се използва оцет или лимонов сок, а зеленчуците да се пекат върху пергаментова хартия или на скара.
Куфал обръща внимание на това, че диета, съдържаща само зеленчуци без скорбяла, ще ви помогне да отслабнете бързо, но по-късно може да доведе до сериозни проблеми за организма.
Принципът в храненето 50/50 също е много важен. Това означава, че 50% от съдържанието на чинията трябва да са зеленчуци без нишесте.
Овен това хората, жадуващи за слаба талия може да следват и принципа на дъгата, което означава - да се консумират зеленчуци с различни цветове.