Гроздето предпазва от слънчево изгаряне

Гроздето предпазва от слънчево изгаряне

Според ново проучване, консумацията на грозде може да намали възможността да се получи слънчево изгаряне при част от хората. Учените предполагат, че причината защо едни се повлияват, а други не, се крие в разликите в микробиомите. Те смятат, че там се корени по-голямата чувствителност или устойчивост на някои хора към излагане на ултравиолетови лъчи. Изследването е публикувано в Antioxidants.

Резултатите показват, че една трета от участниците в проучването, са били по-малко склонни към зачервяване на кожата след излагане на ултравиолетови лъчи. Те са яли две седмици по три порции грозде на ден под формата на прах. При някои хора ефектът продължава до месец след това. Три порции грозде се равняват, според посоченото в проучването, на 378 грама. Според учените разликите при различните хора и тяхната реакция на кожата е свързана с тяхната микробиома. А това показва връзка между червата и устойчивостта на ултравиолетови лъчи.

Проблемът не е толкова в слънчевото изгаряне, а в опасността от появата на рак на кожата. Скорошни изследвания показаха, че сушилните за лак на нокти могат да бъдат опасни. Желателно е да се използват няколко пъти в годината. Използването им на всеки две седмици води до сериозен риск за здравето, тъй като се увреждат клетките и риска за сериозно заболяване на кожата се увеличава.

В изследването, посветено на влиянието на гроздето върху здравето на кожата, участват 36 човека, като реално са използвани данните на 29 мъже и жени. Тяхната възраст е от 24 до 55 години. От тях 9 показват по-малка чувствителност към ултравиолетовите лъчи в края на периода на консумацията на грозде, а при трима ефектът продължава месец.

На учените е трудно да кажат категорично каква е причината при някои хора консумацията на грозде да има по-добър ефект върху кожата при подлагане на ултравиолетови лъчи. Наблюденията им водят до извода за връзка със състоянието на микробиомата на всеки човек, но не могат да го докажат на този етап. Със сигурност се препоръчва използването на слънчевозащитни кремове. Ако добавите в дневното си меню повече грозде, когато сте изложени по-продължително на слънце, може да е само за добро. Така, освен че ще имате сред храната си вкусен плод, има голяма вероятност и кожата да ви е по-добре защитена.

Най-четени