Да избереш бърбън: Американският усет за уиски

Да избереш бърбън: Американският усет за уиски

Бърбънът е може би най-американската напитка. Този вид уиски задължително трябва да бъде произведено в САЩ, за да се нарече „Bourbon”. 

Не обаче само на тази територия алкохолното питие е предпочитано, то става популярно в много други държави и континенти по света.

Не малко хора избират да консумират именно американското уиски – бърбън, поради вкусовите качества, които носи.

Смята се, че всеки, който пие уиски, може да разпознае още от първата глътка кога става дума за бърбън...

Историята разказва...

Бърбънът е дестилиран алкохол, направен от 51% царевица. Този вид уиски се произвежда от XVIII век в Америка. 

По-голямата част от него се произвежда в щата Кентъки. Общият брой на бъчвите в хранилищата там е приблизително 5 милиона, чиято стойност надхвърля 2 млрд. долара. 

На 4 май 1964 г. Конгресът на САЩ признава бърбън уискито като „отличителен продукт на Съединените щати“. Дори има създадени и Федерални стандарти за идентичност на бърбъна. 

Името Бил Самюелс се свързва с бърбъна като създател на рецептата, но всъщност тя е измислена от съпругата му Мардж Самюълс, чийто подпис с червен восък на етикета и към днешна дата придава разпознаваем облик на “Maker Mark Distillery”. 

Начин на производство

При производството на бърбън има строги правила, които се спазват, за да се получи точно този вкус, който е различим за всеки почитател на уиски вкуса.

Вече споменахме, че бърбънът се приготвя от 51% царевица, което съставлява около половината от суровината. Останалата част се състои от овес или ръж. 

Тази напитката трябва да се дестилира до не повече от 80% алкохолно съдържание на обем. Освен това не трябва да съдържа ароматизиращи, оцветяващи или други добавки.

Много важно при това питие, е че то трябва да отлежава в опушени дъбови бъчви. Бърбън не може да се налива в разфасовки за консумация при по-високо от 62,5% алкохолно съдържание на обем.

И още един важен акцент - бърбънът трябва да се бутилира и да се съхранява в складове под държавен надзор на САЩ за не по-малко от 4 години.

Чаша за бърбън

Класическата чаша за бърбън е широка и с дебело дъно. Може да се пие и от специална шотландска оловна чаша. Прието е чашата да се напълни до 1/4, но не бива да започвате да я опитвате веднага. 

Необходимо е да задържите бърбъна в ръката си, за да се затопли. След това доближете съда до носа си и усетете аромата. Следва консумация на малки глътки.

След като отпиете, би било хубаво да издишате през носа, за да се насладите максимално на всеки един аромат от уиски преживяването. 

Чисто или с лед

Добавянето на лед не е препоръчително, но не е и забранено.  Всеки му според вкуса...

Ако все пак решите да добавите лед в напитката, то гледайте той да е по-голям по размер, за да не се разтопи бързо и бърбънът да стане много воднист, за да не загуби аромата си. 

Големият лед ще се разтопи бавно, като само ще поддържа температурата на алкохола.

Бърбънът и храната 

При консумация на бърбън на масата е хубаво да има и плодове. Може да присъства и нещо сладко, което също ще се отрази добре на небцето ви, когато отпивате глътки от американското уиски.

Когато пиете бърбън обаче недейте да го комбинирате с пикантни храни, които няма да ви доставят наслада от самия вкус на напитка. Също така избягвайте и комбинацията бърбън със сирене и риба.

И въпреки че от 2007 г. е прието, че септември е национален месец на бърбъна в САЩ, то тази алкохолна напитка може да я консумирате през всеки един месец и сезон от годината, стига да сте любители на това питие. 

Най-четени