Макар корените й да са чак от далечно Мексико, текилата стана една от популярните напитки у нас още преди години.
Тя е предпочитана от различен тип клиенти, но най-вече от тези, които си падат по силни алкохолни течности в чашите си.
Консумацията й също е интересна и има съпътстващи детайли, които са част от цялото удоволствие човек да опита текила.
Текилата е мексиканска спиртна напитка, дестилирана от ферментирал сок, извлечен от сърцевината на синьо агаве. Това растение се отглежда в района на град Текила.
Нищо не е случайно – точно от там идва и името на самата напитка.
На местния език нахуатл „tequila“ означава „вулкан“.
Видове текила
Има различни вида текила. Сред по-основните са - сребърна, златната, отлежала и свръхотлежала.
Сребърната текила, наричана още безцветна, се отличава с това, че се бутилира почти непосредствено сред протичане на дестилацията.
Златната текила се получава, след като към познатия вече вид се прибави карамел, глицерин, захарен сироп. По този начин се придобива този златист нюанс.
Отлежалата текила е тази, която престоява от два месеца до една година в дъбови бъчви. Това отлежаване спомага за съхранението на оригиналните аромати и вкусове от суровината.
Свръхотлежалата текила е тази, която седи в дъбови бъчви над 3 години. Има и такива текили, които отлежават и повече – близо 10 години.
Подготви сол и лимон, а после пий на екс
При консумацията на текила има определен ритуал. За целта – подгответе си сол. Да, солта не служи само за готвене, но в този случай и за пиене. Тя заема ключова роля. Освен сол е добре да разполагате и с лимонови резенчета. Имате ли тези съставки сте готови да консумирате напитката. Необходимо е да натъркате с лимон дланта (пространството между палеца и показалеца), след което да го поръсите и със сол.
Текилата пък се разлива в специални тесни чашки, които са известни под наименованието „кабалитос“ и наподобяват на добре познатия шот. Чашата не трябва да бъде нито прекалено охладена, нито пък твърде топла, за да бъде вкусът на напитката пленяващ и незаменим. След като напитката е сипана в чашата, а дланта ви вече е „обработена“ с лимон и сол, то оближете я и изпийте на екс шота с текила.
Коктейли с текила
Текилата намира широко приложение и в различни видове коктейли. Тя се комбинира добре с лимонов сок, както и такъв от лайм. Освен това може да се смеси с доматен сок и сок от портокал. Комбинацията й с тоник също е възможна и е едно добро предложение.
Текила в кухнята
Мексиканската напитка намира приложение и в кухнята. Тя се използва при мариноването на свинско, телешко и пилешко месо. Може да опитате.
Мезе за текилата
При консумация на текила е добре на масата да има някои определени храни. Подходящо би било до чашката с текила да сложите кисели краставички или туршия, както и ядки. Освен това може да я сервирате и с чипс тортила със салца. Звучи мексиканско, нали?
Да ви е вкусно и приятно алкохолно. По мексикански...