Няма собствен ресторант
Рейчъл Рей е пример на сбъднатата американска мечта. Родена в малко градче в щата Ню Йорк през 1968 г., амбициозната бъдеща тв звезда израства в кухните на ресторантите, които майка й притежава и управлява. Мести се в Ню Йорк, където започва да води 30-минутни готварски курсове.
Забелязана е от телевизия Food Network и през 2002 г. се появява на екран с предаванията си „40 долара на ден“ и „Ястия за 30 минути“. Следват „Вкусните пътешествия на Рейчъл Рей“, „Готвач на знаменитости“, „Готварство за деца“. Започва да издава кулинарни книги, постепенно бизнесът й се разраства с продажби на кухненски пособия, мебели, спално бельо. Пуска своя марка храна за домашни любимци.
В момента Рей е втората по богатство сред майсторите на черпака в света с притежаваните от нея 80 млн. долара и въобще не страда от факта, че няма собствен ресторант.
Пуешки гърди с кленов сироп и горчица
Необходими продукти:
2 пуешки гърди без кост, с кожа
сол, едро смлян черен пипер
4 с.л. масло
1/4 ч.ч. кленов сироп
1/4 ч.ч. зърниста горчица
2 с.л. нарязан пресен розмарин
1 ч.ч. пуешки или пилешки бульон
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200 градуса. Подсушете пуешките гърди и ги подправете обилно със сол и черен пипер. Поставете ги в голям съд за печене с кожата нагоре. Разтопете маслото в тиган или тенджера и разбъркайте в него кленовия сироп и горчицата, добавете розмарина и бульона. Нанесете около една трета от соса равномерно върху гърдите. Печете 20 минути, подправете с още една трета от соса и намалете фурната на 150-160 градуса. Печете още 20-25 минути. Извадете пуйката, за да почине няколко минути. Нарежете я на филии, подредете върху плато и залейте с останалия сос.
0647-2
Риболита
Необходими продукти:
3 с.л. зехтин екстра върджин
4 дебели филийки панчета (не пушена) или бекон (пушен), на кубчета
4-6 скилидки чесън на ситно
1 голяма глава лук на ситно
2 средни моркова на кубчета
1 тиквичка, тънко нарязана на кръгчета
сол и прясно смлян черен пипер
1/2 ч.л. сухо червено вино
2 домата на кубчета
1/2 кг говеждо месо от буркан
1/2 кг нарязан или накъсан стар хляб
400 г дребен бял боб от консерва
4 ч.ч. нарязано къдраво зеле
1/2 ч.ч. настъргано сирене Пармиджано-Реджано
10 листа пресен босилек, накъсан
Начин на приготвяне:
Загрейте съд за супа на средно силен огън. Сипете зехтина, след това панчетата и гответе 4 минути. Добавете чесъна, три четвърти от нарязания лук, морковите и тиквичката и овкусете със сол и черен пипер. Гответе зеленчуците 7 до 8 минути, след което добавете виното, за да деглазирате съда. Разбъркайте доматите и намалете котлона. Когато супата заври, я намалете още и разбъркайте в нея хляба и боба. Накрая добавете зелето. Варете риболитата 5 до 10 минути, като разбърквате, докато се сгъсти до плътна консистенция. Насипете я в плитки купички. Отгоре сложете малко от настърганото сирене, капка зехтин, малко суров лук и босилек.
0647-3
Тиквена полента с италианска наденица
Необходими продукти:
1 кг италианска наденица, на парчета
1 с.л. зехтин екстра върджин
1 средна глава лук, на ситно
1 голяма връзка копър, на ситно
1/2 ч.ч. сухо бяло вино
3 ч.ч. пилешки бульон
2 с.л. масло
300 г пюре от тиква
1 ч.ч. готова смес за полента
1 с.л. прясна мащерка, на ситно
сол и прясно смлян черен пипер
1/4 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
1 ч.ч. настъргано сирене Пекорино Романо
1/4 ч.ч. нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
Загрейте тиган на средно силно и задушете наденицата. Прехвърлете я в чиния върху хартия. Добавете 1 с.л. зехтин в тигана, лука и копъра, от който оставете малко за накрая. Гответе зеленчуците на умерен огън, докато омекнат, но не покафенеят. Добавете виното и върнете наденицата в тигана за около минута. Отстранете от котлона. В голяма тенджера сварете полентата, както е указано на опаковката, и разбъркайте в нея тиквеното пюре, бульона, маслото, индийското орехче, мащерката, солта, черния пипер и сиренето Pecorino Romano. Сипете тиквената полента в чиния, сложете отгоре наденицата и поръсете с копър и магданоз.
Пълнени тиквички по Елзаски
Необходими продукти:
5-6 тиквички
3 с.л. зехтин екстра върджин
5 скилидки чесън, 1 счукана и 4 ситно нарязани
1/4 ч.л. червен пипер на люспи
1 глава лук, на ситно
300 г консервирани домати
сол и прясно смлян черен пипер
1/4 ч.ч. сухо бяло вино
2 с.л. масло
3/4 ч.ч. трохи от хляб (галета)
1/2 ч.ч. настъргано твърдо сирене
1/4 ч.ч. нарязан магданоз
10 листа пресен босилек, накъсан
Начин на приготвяне:
Разполовете тиквичките по дължина и ги издълбайте с лъжица. Намажете лодките с малко зехтин и ги поставете в средата на фурната да се пекат на 200 градуса. Нарежете вътрешността на тиквичките. Загрейте тиган на среден огън. Добавете 2 с.л. зехтин, счуканата скилидка чесън, червения пипер, лука и нарязаната вътрешност на тиквичките. Гответе 5 минути, като бъркате често, докато тиквичката започне да покафенява. Нарежете отцедените домати на ситно и ги добавете към плънката. Разбъркайте, овкусете със сол и черен пипер и залейте с бялото вино. Гответе, докато то се изпари, след което изсипете в тигана запазения доматен сок от консервата. Намалете котлона до средно-ниска температура и оставете доматеният сок да къкри. Докато плънката се готви, загрейте тиган на среден огън. Добавете 1 с.л. зехтин и маслото. Когато маслото се разтопи в олиото, сложете нарязания чесън и гответе 2 до 3 минути, след това добавете трохите от хляб (галета) и леко ги препечете, около 2 минути. Добавете сиренето, магданоза, черен пипер и свалете от котлона. Когато течността на плънката е почти изпарена, разбъркайте със сместа с галетата, добавете босилека и отстранете от котлона. Извадете тиквичките от фурната и напълнете всяка с плънката. Поставете лодките обратно във фурната и печете 5 минути.
Виртуози в кухнята
Хората искат да готвят вкъщи и обичат домашната храна, но нямат време, затова трябва да им се покаже как могат да го правят бързо и лесно. Това е разбирането на Рейчъл Рей, американска тв водеща, авторка на десетина кулинарни книги и списание, бизнесдама.
Отличителното в нейните рецепти е, че се готвят за около 30 минути, продуктите са достъпни в супермаркетите, използват се готови смеси, сосове, консерви. Това ги прави много популярни в Щатите, а на изобретателната готвачка, която дори няма професионално образование, носят годишна печалба от 18 млн. долара.