Тайната за красива, гъста коса не винаги се крие в шампоаните, балсамите и другите козметични продукти, а в... чинията.
Ако имате проблеми, трябва да помислите за промяна на режима на хранене, но е важно да запомните, че диетата за здрава коса не дава мигновен резултат. За да го постигнете, е необходимо време, а оттам и търпение.
Когато вашите кичури са твърде мазни, трябва да се откажете от всичко пържено и мазно. По-добре е да преминете от червено месо към пилешко или пуешко, риба, зеленчуци и яйца. Витамин В, който се съдържа в карфиол, броколи и боб, също ще помогне.
Ако вашият скалп, напротив, е прекалено сух и на косата ви се появява пърхот, тогава храната трябва да включва такива важни микроелементи като сяра и мед. Последният се съдържа в калмари, скариди, краставици и тиквички. Яйчните жълтъци, аспержите, лукът и чесънът са богати на сяра, която също придава блясък на вашите кичури. Трябва да включите и мастни киселини: риба (сьомга, херинга, риба тон), ядки, маслини, авокадо. Хидратацията също е важна, така че пийте около 1,5 л вода дневно.
Обезцветената, безжизнена коса ще бъде спасена от микроелемента цинк. Той се съдържа в месото, морските дарове, яйцата, млякото, овесените ядки и черния хляб.
Тирозинът, аминокиселината, отговорна за пигмента, ще помогне за възстановяване на цвета. В този случай вашата диета трябва да включва авокадо, банани и млечни продукти. Ако откриете сива коса, не се паникьосвайте без време, а обогатете храната си с тирозин и микроелемента мед.
Косопадът се причинява от липсата на желязо, йод и витамин Е в храната. Йодът може да се намери в морските дарове и водорасли. Богати на желязо са яйцата, бобовите растения, червеното месо, черният дроб и морковите. Витамин Е се съдържа в растително и краве масло, както и в яйца.