На масата на съседа: Кога мюсюлманите черпят с халва и как посрещат трите благодатни месеца?

На масата на съседа: Кога мюсюлманите черпят с халва и как посрещат трите благодатни месеца?

Според мюсюлманския календар, на 2 февруари започна месец Реджеб. Датата бележи началото на трите благодатни месеца (Реджеб, Шабан и Рамазан). Тази година трите благодатни месеца приключват на 2 май, когато е първият ден на Рамазан байрам.

Реджеб и Шабан са месеците, в които мюсюлманите се подготвят да посрещнат Рамазан. Те вярват, че колкото по-добра е духовната и материална подготовка през тези месеци, толкова по-добре ще посрещнат Рамазан.

Предава се, че пратеникът Мухаммед е казал: „Реджеб е месецът на Аллах. Онзи, който извършва благодеяния през този месец, ще бъде облагодетелстван от Аллах и на земята и в отвъдното“.

Според мюсюлманите в трите благодатни месеца „са скрити“ специални дни, през които благодатта и милостта на Господ е още по-щедра и Tой приема всички молитви, които  са отправени към Него.

Една от тези специални дати беше отбелязана на 3 февруари, когато се  празнува нощта „Регаиб кандил“. В предишните ни текстове от поредицата „На масата на съседа“ сме споменавали, че „кандил“ в буквален смисъл означава „светило“.

Всяка година Регаиб се отбелязва в първата петъчна нощ на месеца Реджеб,  т.е. това е нощта четвъртък срещу петък.

Думата „регаиб“ произлиза от арабската дума „рагибе“, което в буквален превод означава „дар и нещо, което се желае“.

През тази нощ, мюсюлманите отправят  молитви към Господ. Четат се откъси от Корана, организират се празнични програми в джамиите или по домовете в по-тесен домашен кръг.

Също така е известно, че мюсюлманите по нашите земи споделят радостта от празника като черпят със сладко.

Едно от най-разпространените сладкиши, които присъстват и в радостните и в тъжните дни на мюсюлманите е халвата, обикновената домашна халва.

Тук прилагам една рецепта за домашна халва:

Необходими продукти:

1 чаша захар

Половин чаша олио

Половин чаша разтопено краве масло

1,5 чаши брашно

Половин чаша мляко

Половин чаша вода

Начин на приготвяне:

Слагаме олиото и разтопеното краве масло в дълбока тенджера. За приготвяне на сиропа в друга тенджера слагаме водата, млякото и захарта и изчакваме да кипне.

Към затопленото олио и масло добавяме брашното и готвим сместа на слаб огън, като разбъркваме непрекъснато.

При образуване на кафеникав свят изключваме  котлона.

След това към брашното добавяме сиропа, който сме подготвили предварително. Разбъркваме добре. След 2 – 3 минути изключваме котлона. Затваряме тенджерата с капак.

След като халвата изстине малко, можем да оформим десерта и да сервираме.

Да ни е сладко!

Най-четени