Според мюсюлманския календар, на 2 февруари започна месец Реджеб. Датата бележи началото на трите благодатни месеца (Реджеб, Шабан и Рамазан). Тази година трите благодатни месеца приключват на 2 май, когато е първият ден на Рамазан байрам.
Реджеб и Шабан са месеците, в които мюсюлманите се подготвят да посрещнат Рамазан. Те вярват, че колкото по-добра е духовната и материална подготовка през тези месеци, толкова по-добре ще посрещнат Рамазан.
Предава се, че пратеникът Мухаммед е казал: „Реджеб е месецът на Аллах. Онзи, който извършва благодеяния през този месец, ще бъде облагодетелстван от Аллах и на земята и в отвъдното“.
Според мюсюлманите в трите благодатни месеца „са скрити“ специални дни, през които благодатта и милостта на Господ е още по-щедра и Tой приема всички молитви, които са отправени към Него.
Една от тези специални дати беше отбелязана на 3 февруари, когато се празнува нощта „Регаиб кандил“. В предишните ни текстове от поредицата „На масата на съседа“ сме споменавали, че „кандил“ в буквален смисъл означава „светило“.
Всяка година Регаиб се отбелязва в първата петъчна нощ на месеца Реджеб, т.е. това е нощта четвъртък срещу петък.
Думата „регаиб“ произлиза от арабската дума „рагибе“, което в буквален превод означава „дар и нещо, което се желае“.
През тази нощ, мюсюлманите отправят молитви към Господ. Четат се откъси от Корана, организират се празнични програми в джамиите или по домовете в по-тесен домашен кръг.
Също така е известно, че мюсюлманите по нашите земи споделят радостта от празника като черпят със сладко.
Едно от най-разпространените сладкиши, които присъстват и в радостните и в тъжните дни на мюсюлманите е халвата, обикновената домашна халва.
Тук прилагам една рецепта за домашна халва:
Необходими продукти:
1 чаша захар
Половин чаша олио
Половин чаша разтопено краве масло
1,5 чаши брашно
Половин чаша мляко
Половин чаша вода
Начин на приготвяне:
Слагаме олиото и разтопеното краве масло в дълбока тенджера. За приготвяне на сиропа в друга тенджера слагаме водата, млякото и захарта и изчакваме да кипне.
Към затопленото олио и масло добавяме брашното и готвим сместа на слаб огън, като разбъркваме непрекъснато.
При образуване на кафеникав свят изключваме котлона.
След това към брашното добавяме сиропа, който сме подготвили предварително. Разбъркваме добре. След 2 – 3 минути изключваме котлона. Затваряме тенджерата с капак.
След като халвата изстине малко, можем да оформим десерта и да сервираме.
Да ни е сладко!