Подсладител увеличава риска от инфаркт и инсулт

Подсладител увеличава риска от инфаркт и инсулт

Обикновено подсладителите се препоръчват като здравословен заместител на захарта. Ново проучване изследва връзката между разпространения изкуствен подсладител еритритол и риска за сърдечно-съдовото здраве. Оказва се, че такъв има.

Изкуствени подсладители са препоръчват за хора с диабет 2 и такива, които имат затлъстяване. Стремежът е да се подобрят нивата на кръвната захар и да се улесни намаляването на килограмите. Въпреки това не са правени много проучвания дали това не се отразява и негативно на здравето.

Еритритолът е популярен изкуствен подсладител. Той присъства и в естествено състояние в някои плодове и зеленчуци, но се използва предимно при преработени храни. Според изследователите, чието проучване е публикувано в Nature, консумацията на еритритол може да се отрази не добре на състоянието на тялото. Увеличава се риска за сърдечно-съдовата система, в това число има опасност от инфаркт, инсулт или тромбоза, което може да бъде и заплаха за живота. Въпросът, който си задават учените е дали ползите от намаляването на захарта надвишават риска от консумацията на продукти с нейните заместителите.

За целта на проучването са анализирани кръвните проби на 1157 участници. Те показват и увеличения риск за сърдечно-съдовото здраве в следствие от консумацията на еритритол. След това са били анализирани кръвни проби от други 2149 участници от Съединените щати и 833 от европейски страни. Резултатите показват, че всеки микромол, с който се повишават нивата на еритритол, е свързан със съответно 21% и 16% увеличение на риска от сърдечно-съдови проблеми в САЩ и Европа.

Причината е, че при повишени нива на еритритол, се забелязват по-високи нива на образуване на съсиреци и по-голяма вероятност от тромбоза. Според учените са необходими допълнителни изследвания за установяване на дългосрочните ефекти.

Макар еритритолът да е естествено срещащо се вещество и да се произвежда в някои клетки на тялото, изглежда при излишък може да доведе до дисфункция на тромбоцитите. Консумацията на подсладители не се посочва конкретно като вредно или не, поради недостатъчно изследвания. Затова се препоръчва на хората да се хранят с храни от естествен произход, тъй като се намалява риска от натрупване на вредни химически елементи в тялото, които могат да доведат до негативни последици за здравето.

Най-четени