Изтегляни от пазара са плюшени зайци и шоколадови яйца с играчка
Малките могат да глътнат дребни елементи
Заради прекомерна концентрация на кадмий забраниха детски обеци с великденски символи.
Лабораторните анализи са показали, че съдържанието на вредния химичен елемент в бижуто е до 94% от неговото тегло. Както е известно, натрупването на кадмий в човешкия организъм може да увреди бъбреците и костите, дори да причини рак, съобщиха от от онлайн платформата “Ние, потребителите”.
Изделието е произведено във Великобритания и преди дни е спряно на границите на Европейския съюз заради несъответствие с Регламента REACH, който определя допустимите химикали и количества от тях в нехранителните потребителски стоки. Заради същия риск - прекомерна концентрация на кадмий със стойност 0,075% от теглото на верижката, преди време е забранена продажбата и дистрибуцията на детско колие с великденско зайче. В други случаи в бижута са установявани и фталати, които също са вредни за здравето, посочват още от потребителския портал. Основателят му Габриела Руменова обясни пред “Труд news”, че други рискови великденски стоки са тези за декорация на дома.
Габриела Руменова, основател на платформата “Ние потребителите”
“Родителите с малки деца трябва да бъдат особено внимателни за наличието на дребни елементи, които лесно могат да се отделят и да бъдат погълнати от малчугана. Такъв е примерът с великденско пиленце, краката на което лесно се отделят и се превръщат в малка част, която дете може да постави в устата си и да се задави. Този тип несъответствия противоречат на изискванията на Директивата относно безопасността на детските играчки и на европейския стандарт EN 71-1”, каза Руменова. Тя посочи и като потенциално опасни плюшени играчки, чиито пухкав материал може лесно да бъде отстранен от малки деца и поставен в устата. “Те също не отговарят на изискванията към безопасността на детските играчки, тъй като при поглъщането на отделения материал и залепването му по дихателните пътища може да се стигне до блокиране на потока на въздух. В други случаи предпоставка за опасност са дребни елементи по тях като очи, нос, копчета и др., които лесно могат да бъдат отделени и погълнати от детето, и това да доведе до задавяне. Заради такива рискове през годините са забранявани плюшени играчки във формата на различни животни, които са великденски символи като заек, овца и др., или са аранжирани с великденски мотиви като боядисани яйца, козунаци и др.”, посочи още Габриела Руменова. Тя допълни, че отново заради съдържание на фталати или дребни елементи по играчките, както и приклещващи части, са спирани от продажба и шоколадови яйца с играчка.
“Всеки празник, включително и Великден, е важен ден в календара на маркетинговите кампании на търговците. В тях се включват продукти от най-различни групи, които могат да имат и най-малко косвено отношение към празника или има потенциал да бъде изкуствено създадена такава връзка. Потребителите трябва да внимават най-вече да избягват закупуването на стоки с вече известни рискове, както и да се пазят от нелоялни практики като заблуждаваща информация за характеристиките на самите изделия и за условията на сделката”, коментира Габриела Руменова.
Ветеринари с апел за грижа за домашните любимци
Труд news, Бургас
Изкуствената трева, която масово се използва за украса по Великден, може да е опасна за котките и кучетата у дома, алармира пред “Труд news” ветеринарят д-р Христо Тодоров. “Има случаи, в които домашни любимци решават, че ще похапнат от тревата и се оказват в спешно състояние - чревна непроходимост. За домашните любимци са опасни и някои видове естествени цветя, а стъклените фигурки, ако бъдат съборени, се чупят на малки остри парченца и могат да наранят всички у дома”, предупреди д-р Тодоров.
Внимават за стари багрила
Въпреки маркировката, съдържанието на оцветители и ваденки може да е старо, личи при употребата им.
Мария Кехайова,
Труд news, Бургас
Вече започна подготовката за боядисването на яйца за Великден. Бургазлии обикалят магазините и много внимателно подбират боите, коментирайки, че през миналата година от някои търговци са купували евтини, но стари бои. Те не само не обагряли яйцата, но и много трудно се разтваряли във водата, което било признак, че са с изтекъл срок.
Предупреждения за внимателно подбиране на агнешкото месо, също има. Българското агнешко е със син печат, ако такъв не се вижда, това означава, че месото не е проверено и може да е опасно и заразено.
Ароматизираните свещи често съдържат летливи съединения и могат да предизвикат алергии и главоболие. Обикновените свещи с отворен пламък също са опасни - да не предизвикат пожар.
Опасни за най-малките деца са украсите с мигащи лампички - примерно зайчета, за които се използват “копчести” батерии и трябва да се държат далеч, за да не ги погълнат.
Проверено трябва да е и месото от ферми
Много хора купуват “на доверие” от ферми, но това е опасно, казват ветеринарите.
Светлана Василева,
Труд news, Благоевград
При покупка на агнешко месо гледайте да има син печат, цветът трябва да е розов, а етикетът да указва дали месото е размразено, съветват благоевградските ветеринари. Те предупреждават, че най-вече за печат трябва да се гледа месото, което повечето местни жители купуват от ферми. Агнешкото, купувано от ферма, също трябва да е минало проверка. Много хора купуват на доверие, но това е опасно, казват ветеринарите.
В момента се правят проверки по магазини и за яйцата. Според проверяващите най-добре е да се купува българското, защото е по-сигурно, че е прясно. Същото се отнася и за боите. Повечето хора пазаруват боя от църковните магазини, за да са сигурни, че са безопасни, но въпреки това трябва да се гледа срок на производство и годност.
Козунаците да се купуват от познатите магазини, съветват още специалистите.
Внимавайте за пукнатини в яйчените черупки
Д-р Лидия Маринова, педиатър
Даниела Фархи,
Труд news, Варна
Приготвен с мас козунак може да отключи алергия и да вгорчи празника заради обриви и сърбеж. Това каза пред “Труд news” дългогодишният варненски педиатър д-р Лидия Маринова. Според нея най-уязвими са деца и възрастни, които вече са имали някакви алергични прояви.
Д-р Маринова опроверга притесненията на много майки, че боите за яйца могат да предизвикат здравословен проблем при децата заради многото вложени в тях химикали. “Боите не са опасни, но самите яйца са най-големият алерген. Съчетаната им консумация със зелена салата може да предизвика и стомашни проблеми не само при най-малките, но и при възрастните”, обясни д-р Маринова. Тя посъветва родителите да си набавят пресни яйца, да ги сварят добре и да не дават на децата да ядат “на корем”, а салатките винаги да се изкисват във вода, преди да се сложат на трапезата.
Друга препоръка на лекарката за пазаруващите козунаци от фурни е да внимават дали към стоката е приложено задължителното описание за алергени. Според д-р Маринова предлаганите в търговската мрежа козунаци, които имат дълъг срок на годност, не бива да се дават на малки деца заради многото консерванти. Не е препоръчително да ги ядат и възрастните с нередовен стомах.
Колеги на д-р Маринова поясниха, че трябва да сме особено внимателни с обработката на яйцата. “Те са с високо съдържание на протеини и имат много влага в себе си, това са два фактора, които ги правят мишена за бактериите. “Всеки път, когато обработвате сурови яйца, вие потенциално се излагате на ред опасни неща, като бактерията Салмонела е номер едно причина за заболявания, свързани с храната. Но необработените яйца не са единствената потенциална опасност. Поставянето на твърдо сварени яйца на открито например, ги излага на температури, които насърчават растежа на тези патогени, както и на други опасности”, казват лекарите. Препоръчват яйцата, с които украсяваме, да не се консумират, тъй като се съхраняват на стайна температура над 2 часа. Боядисаните, които ще хапваме, да се държат само в хладилник и да се изядат до седем дни след сваряването им. Да се внимава и за пукнатини в черупките, тъй като и през най-дребните такива могат да проникнат бактерии, поясняват още медиците.
Преди Великден и Гергьовден
Във връзка с наближаващите празници Великден и Гергьовден, с цел осигуряване на сигурно и безпроблемно пазаруване, БАБХ връчва предписания на всички бизнес оператори, които добиват и предлагат агнешко месо, съобщиха от контролната агенция. Охладено месо ще се предлага неопаковано от хладилните витрини на търговците като цели трупчета, четвъртини и третини, които задължително ще носят здравна маркировка, поставена от производителя - със син цвят за месото с произход България, и червен цвят - за произход, различен от българския. На мястото на предлагане трябва да е обявена страната на произход.
Допустимо е и предлагане на размразено месо. То може да се продава до краен потребител само предварително опаковано в потребителска опаковка и етикетирано. На етикета наименованието на храната се придружава от обозначението “РАЗМРАЗЕНО”. Задължително трябва да е посочена страната на произход и срок на годност, определен от оператора, извършил размразяването. Това обясниха от БАБХ с апел към потребителите да изискват от търговците необходимата им информация. При съмнения за нередности всеки потребител може да подаде сигнал на горещата телефонна линия на 0700 12 299 или през контактната форма на официалния сайт на Агенцията, гласи съобщението на БАБХ.
Има случаи великденските артикули да не са реално намалени, въпреки че така е описано на етикетите. Това е защото са кампанийна стока, касаят само този празник и се изнасят на щандовете обикновено преди него. За да е истинско намалението, трябва поне 30 дни стоката да е на по-високата цена. Но по празниците хората бързат. Ако искам да си купя великденски артикули, украса, няма да обикалям всички магазини, а аз отивам само в един. Инструмент да ме доведат в него е с гръмко намаление. Хората отиват при този, който е обявил по - високия процент. Не е само за украсата, случва се постоянно, това е генерален проблем. Как да знам каква е била старата цена? Случайно, ако съм си харесал нещо и се появи на промоция, която е нереална, ще подам сигнал до контролните органи. Но достъп до история на цената има само КЗП. Проверките стават бавно, а тези шмекерувания на търговците са резултат от идеята за безнаказаност. Глобите не са пропорционални на икономическия интерес. Губейки 5 хиляди от санкция, търговецът печели примерно 100 хиляди. Има и коректни търговци, но въпросът е как да изтикаме некоректните в ъгъла.