Холистична медицина: Оставете ме на диня!

Как е по-добре да правим лечебно гладуване – само на вода или на плодове и чай, какъвто метод се прилага в Клиника „Д-р Емилова“? 

„Гладуването удължава живота. Преяждането е по-близко до смъртта.“  Андрей Кончаловски

Дори и най-заклетите противници на лечебното гладуване вече не могат да не признаят фактите, изнесени в стотици научни публикации: с лечебно гладуване тялото ни изгаря и изхвърля огромни количества натрупани токсични отпадъци. То – гладуването - му помага да се обнови, да рециклира болните и повредени клетки с механизма на автофагията (от гръцки - самоизяждане). За някои звучи парадоксално и шокиращо, но също е факт: организмът ни се справя по-добре и е по-силен в периоди на гладуване, отколкото в периоди на преяждане.

Много привърженици на алтернативната медицина смятат, че гладуването на вода е методът, който дава най-сигурен и бърз резултат за очистване на организма, и отричат гладуването на плодове и чай с мед. Какво казва по този повод д-р Емилова:

„Има различни методи на лечебно гладуване: на вода, само на зеленчукови или плодови сокове, на отвари (например от шипки), на зеленчукови бульони (без самите зеленчуци). Предимството на фрешовете, отварите и бульона от зеленчуци пред водата по време на гладуване е, че те предизвикват алкална реакция в организма. Когато гладуваме, винаги разграждането на патологичните субстанции води до образуване на киселинни отпадъци в организма и алкалната реакция, за която стана дума, ги неутрализира. Но според мен оригиналният метод на омекотеното гладуване на Лидия Ковачева е по-добрият за съвременните хора от гладуването само на вода и течности (сокове, отвари, бульони). С плодове и билков чай с мед организмът получава голямо количество минерални соли, микроелементи, антиоксиданти, витамини и други полезни вещества, които гладуващите на вода приемат на таблетки. Храненето с плодове не изисква енергия за разграждане от организма и цялата му енергия се насочва към унищожаването на болните и повредени клетки и изхвърлянето им от тялото, така наречената автофагия (от гръцки – самоизяждане). И още: плодовете със своите фибри поддържат нормалната перисталтика на червата, докато при гладуването на вода няма какво да стимулира перисталтиката.“

Затова нашият летен девиз е: ОСТАВЕТЕ НИ НА ДИНЯ!

Макар че 92% от съдържанието на динята е вода, останалите 8% са заредени с изключително ценни фитонутриенти - биоактивни съставки, които отключват здравословни процеси. В динята това са ликопени, бетакаротен и цитролин. Цитролинът е „звездата” на фитонутриентите, тъй като има способността да разширява кръвоносните съдове. Затова динята укрепва сърцето и кръвоносните съдове. Подходяща е за хора с диабет втори тип. Подобрява здравето на чревния микробиом. Регулира работата на бъбреците, затова отоците спадат. Диня със сирене? Не, не и не! Несъвместими храни! Динята минава през чревния тракт за 15 минути, а сиренето за два часа. Ако ги консумирате заедно, ще спрете усвояването на динята в организма. Един – два килограма диня на ден са идеални за хора, които искат да свалят килограми.

Затова - оставете ни на диня!

Рецепта

Канталупе гаспачо и още идеи

Студените супи са хитът на лятото. За съжаление, с диня не става, но пък с пъпеш е страхотно! Ако имате един зрял и ароматен пъпеш, със зелена кора отвън, сочно оранжев отвътре, защо не си направите едно “канталупе гаспачо”, една от любимите студени супи на испанците? Този сорт пъпеш се нарича канталупе, продава се и у нас.

Испанците понякога слагат трохи хляб в гаспачото за сгъстяване, но не винаги е необходимо. Слагате готовата супа в хладилника, а като сервирате, украсявате с пресни листенца мента, босилек, магданоз или кориандър. Също и с кълнове, ядливи цветчета, сурови семки - слънчоглед, сусам, кедрови ядки, тиквени семки… Няма да сбъркате, ако добавите в блендера щипка лют пипер или скилидка чесън, а в зависимост от това какъв вкус искате да постигнете - лимонов сок или винен оцет, морска сол, зехтин екстра върджин. Можете да добавяте ядково кисело мляко или натрошено веган сирене - каквото обичате.

Канталупе гаспачо

Обелен и нарязан пъпеш канталупе слагате в блендера с обелена и нарязана краставица. За сгъстяване може да добавите шепа сурови слънчогледови семки. Плюс лимонов сок, морска сол, зехтин екстра върджин. Можете да подчертаете цвета на супата с щипка куркума.

Класическо гаспачо

Със зрели червени домати и червени чушки. В блендера слагате и стрък пресен лук, малко люта чушка - ако обичате, половин глава червен лук, скилидка чесън. Плюс морска сол и зехтин екстра върджин.

Краставици и авокадо - зелено гаспачо

Тази студена супа ще се хареса и на децата. Можете да добавите веган сирене или веган кисело мляко към нея, чери доматчета, кориандър.

Жълти домати и сладка царевица

Студена, но толкова слънчева супа! Можете да сложите половин глава лук, жълта чушка, жълти чери доматчета, стрък мента.

Моркови и кокосово мляко

Морковите трябва да са сварени на пара, добавяте кокосово мляко в блендера така, че да стане гладка смес, малко настърган джинджифил, веган масло и кафена чашка пресен портокалов сок.

Най-четени