Доц. Атанас Мангъров: Трябва да се тестват за коронавирус много повече хора

Трябва да се правят тестове за коронавирус на много повече хора, заяви доц. Атанас Мангъров - специалист по инфекциозни болести, член на новосъздадения Медицински експертен съвет към Министерския съвет.

Това не се прави и ние не знаем къде сме, а в Южна Корея са направени 150 хиляди, в Германия на ден по 20 хиляди теста, посочи той по време на първия брифинг на новосъздадения съвет.

"Ние ползваме тестове за потвърждаване на установена инфекция и всъщност, независимо от мнението на кризисния щаб, трябва да положим усилия да променим мнението им и тези тестове да бъдат използвани сред много хора. Без тези тестове не можем да установим точно състоянието на контактните, нито да направим добро серо-епидемиологично проучване, което да ни даде информация за това, което можем да очакваме", обясни Мангъров.

Проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог и член на съвета, също препоръча да се направи масов скрининг на хората за коронавирус. Това може да стане според нея след като бъде изработен алгоритъм за диагностика.

"Този алгоритъм трябваше да е готов отдавна, но сега ще го изработим и той ще указва кога какви тестове ще се правят, каква е интерпретацията, какво се прави след първия резултат, какъв ще бъде вторият тест и какво се прави след него с пациентите, както и детайлно бъдещо поведение, допълни тя.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"