Ердоган: Планът на Тръмп за Близкия Изток е неприемлив

Представеният от президента на САЩ Доналд Тръмп план за урегулиране на конфликта в Близкия Изток е абсолютно неприемлив. Това заяви турският лидер Реджеп Тайип Ердоган.

"Йерусалим е свещен за мюсюлманите и планът да се даде на Израел е абсолютно неприемлив", категоричен е той. Според турския държавен глава, по този начин се игнорират правата на палестинците и се узаконява окупацията на Израел.

Според Ердоган очертаният план няма да послужи за мир или да доведе до решение.

В мирния план на Тръмп се казва, че Израел ще трябва да направи "значителни териториални компромиси" и че палестинска държава следва да има територия "разумно съпоставима по големина с територията на Западния бряг и Газа отпреди 1967 г.", когато по време на регионална война Израел присвои тези територии, заедно с Източен Ерусалим.

Планът предвижда взаимно договорена размяна на територии. Но "концептуалната карта" разпространена заедно с плана, показва разчленена палестинска държава, като израелски и палестински анклави са свързани със съответните им държави чрез т.нар. в плана "прагматични транспортни решения", които включват мостове, тунели и пътища. Долината на река Йордан, която обхваща около една четвърт от Западния бряг, "ще бъде под израелски суверенитет".

Предложението на тръмп оставя по-голямата част от анексирания Източен Йерусалим, включително Стария град и светите места, под контрола на Израел, като позволява на палестинците да създадат столица в покрайнините на града извън израелската разделителна бариера. Казва се, че светите места в Ерусалим, свещени за евреи, християни и мюсюлмани, трябва да са отворени за богомолци.

Освен мирния план Ердоган коментира и вървящата доста сложно сделка между Анкара и Вашингтон за покупката на изтребители F-35. Турският държавен глава заяви, че самолетите или трябва да бъдат доставени, или САЩ трябва да върнат дадените за тях пари.

Пред медиите Ердоган обвини Москва, че не спазва споразуменията с Анкара за Северозападна Сирия, където руските и сирийските военни самолети са увеличили бомбардировките.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"