Западни медии разкриха „страшна тайна” за разпространението на COVID-19 в САЩ

За всичко ли е виновен Доналд Тръмп?

В редица западни медии, свързани с неолибералното лоби, излязоха материали, в които на президента на САЩ - Доналд Тръмп, бяха отправени доста нетривиални обвинения.

„Коронавирусът не се интересува откъде си ти. А Тръмп все още се вълнува". Статия с това интригуващо заглавие се появи онзи ден на страниците на The New York Times. Популярен вестник в САЩ, чието ръководство традиционно подкрепя кандидатите на Демократическата партия на президентските избори и през 2018 г. сериозно се скара лично с Тръмп, сега използва проблема с коронавируса, за да продължи да критикува стопанина на Белия дом.

Екипът от автори, подготвящ редакционната колона на NYT, категорично заяви, че негативното отношение към имиграцията ... пречи на борбата с пандемията. Според вестника миграционната система в САЩ е претоварена, а около 40 000 нелегални имигранти са в ареста. А коронавирусът, казват те, не различава тези, които са зад решетките и тези, които ги охраняват. Авторите на редакционната колона смятат, че болестта активно се разпространява сред мигрантите. Причината е, че те се страхуват да потърсят медицинска помощ, защото лекарите ще ги издадат на органите на реда, а в същото време те живеят в големи компании и в малки стаи.

Ляволибералният британски вестник Guardian отиде още по-далеч. Според неговите журналисти, една от причините за бързото разпространение на коронавируса в САЩ е ... стената на Тръмп! Тази, която се строи на границата с Мексико, за да прегради пътя на нелегалните мигранти и наркотрафикантите. Журналистите бяха възмутени, че дори след обявяването на извънредна ситуация в САЩ, строителството на стената продължава. Те задават въпроса, защо в условия, когато много американци си остават вкъщи, строителите на граничните заграждания продължават да работят и в същото време се хранят и спят в „тесни помещения“?

Британското издание се възмущава и от това, че работата по стената се извършва на смени и строителите пътуват до местоработата и обратно. Но в същото време журналистите изобщо не се смущават от факта, че интервюират екологични активисти, които също пътуват покрай бъдещата стена и наблюдават работата, въпреки пандемията. Освен това експертите на Guardian смятат, че парите, отпуснати за стената, могат да бъдат изразходвани за маски и ръкавици.

На първо четене изградените тези на журналистите от левите медии дори могат да изглеждат логични. При по-внимателна проверка обаче те изглеждат, меко казано, странни.

Само си представете за секунда, че Тръмп е прочел и двете статии и реши да постъпи така, както им се иска на авторите. И? Какво следва? Ще се отворят ли напълно границите? Ще се издадат ли 100% разрешения за пребиваване на всички? И това драматично ли ще спре разпространението на коронавируса в САЩ? Сериозно?

И защо, между другото, Демократическата партия, докато беше на власт в САЩ, не направи същото? Всъщност, например, либералният Барак Обама имаше толкова много шансове да премахне граничната охрана и да раздаде американско гражданство на всички!

Всъщност, основното е, че нито републиканците, нито демократите в продължение на много, много години дори не мръднаха пръста си, за да премахнат основните причини за прословутата миграция от Латинска Америка. А трябва съвсем малко - да се спре с намесата във вътрешните работи на съседите, да извади транснационалните си корпорации от тяхната територия (или поне да ги накара да плащат на своите служители същите заплати, както в самите САЩ) и да помогне за организирането на нормално образование за местната младеж. Обзалагам се, че само за няколко години с тази политика броят на хората, които искат да избягат от Хондурас или Колумбия, ще спадне с пъти. Печалбата на тези много транснационални корпорации, които са спонсори на водещите американски политически сили, обаче ще спадне рязко ...

Много по-лесно е да не решаваш проблемите, а да замъгляваш мозъците на целия свят и с помощта на евтини манипулации да се опиташ да вкараш злободневната тема с коронавируса в стената на Тръмп. И ако настоящият собственик на Белия дом бъде заменен от демократ на предстоящите избори, законът за миграцията на САЩ няма да се промени съществено, но критичните публикации по този въпрос от ляволибералната преса със сигурност ще изчезнат. Както казва един друг известен американец: „Нищо лично, това е само бизнес“.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Святослав Князев, svpressa.ru

Този уебсайт използва "бисквитки"