Калифорния uber alles!*

Ходът на губернатора Нюсъм е опит на федералния център за открито неподчинение на Тръмп

На 13 април губернаторите на щатите Вашингтон (Джей Инсли), Калифорния (Гавин Нюсъм) и Орегон (Кейт Браун) обявиха своето намерение да реализират съвместна програма за борба с коронавируса, наречена Пакт на Западните щати, отделно от федералните власти.

През 2016 г., след изпаряването на надеждите, възложени на Хилъри Клинтън, когато проектът на „Г-жо Президент” се превърна в прах, и демократите напразно се опитваха да слепят от този прах някакво подобие на намек за продължаване на борбата, Америка се промени.

Всеки ден след инагурацията на Доналд Тръмп в продължение на четири години (и най-вероятно и през следващите четири години) мандатът му беше пропит с безсилен гняв, негодувание и отчаяние. Един от изразите на това отчаяние беше призивът на общественици от Калифорния да се отделят от САЩ, особено гръмко те се чуха през 2017 г.

Всъщност, те разсъждаваха защо трябва да имат за съграждани тези бедни „червени вратове“, които избраха Тръмп, когато може да къпят в парите на Холивуд и Силициевата долина, като избират най-прогресивните кандидати на всякакви избори. По-умните от калифорнийците знаеха, че филмовите студия и IT гигантите няма да продължат дълго да са на върха, а присъствието на Калифорния със своите 55 избраници в САЩ е по-сигурна гаранция за поне някакъв шанс за победа на демократичните кандидати. Почти една десета от общия брой на избирателите са концентрирани в напълно либералния щат и този огромен ресурс е в ръцете на Демократическата партия.

Ето защо възмущението на либералите от топлите плажове на Санта Моника не стигна по-далеч от скромни предложения, а техните идоли във Вашингтон задушиха всякакви опити за либерален сепаратизъм, свързвайки по някакъв начин движението за раздяла с републиканците и с Русия.

Сега, когато САЩ страдат най-много от пандемията на коронавирус, отколкото всяка друга държава, темата за калифорнийския сепаратизъм в Америка набира нова скорост. И докато дневният ред на външната политика е зареден с истории за коварността на Китай, както и на присъединилата се към него Русия, на вътрешния фронт на информационната война, както винаги, преобладава борбата срещу Тръмп.

Сега мненията на най-големите средства за масова информация парадоксално са разделени на две взаимноизключващи се направления. "Тръмп е президент отрепка, администрацията му прави твърде малко, за да се бори с епидемията!" – говорят едните. "Тръмп е тиранин и диктатор. Той смазва местната власт с бруталните си ограничителни мерки!" - твърдят другите. Истината е някъде по средата.

И докато в някои щати хората отиват на митинги за предсрочно прекратяване на ненужно сурови карантини, други щати разбраха, че помощ от Вашингтон не може да се очаква. И отговор на това разбиране стана „Пакта Западните шати”, сформиран от трите американски региона, разположени на брега на Тихия океан. Вашингтон, Орегон и Калифорния се съгласиха да отворят своите икономики в разрез с политиката на Вашингтон за универсална карантина.

В речта си за създаването на този пакт губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм се похвали колко добре тези щати се справят с епидемията. Всъщност 40-милионната Калифорния се показа достойно, особено на фона на краха на друга крепост на демократите - Ню Йорк. 23 000 пациенти и 700 смъртни случая са добър резултат за щат, известен с проблемите си в управлението. 1800 случая на инфекция в 4-милионния Орегон и 11 000 случая в 7-седем милионния Вашингтон също изглеждат напълно приемливи. Въпреки това, имаше ли нужда да обявим възобновяването на дейностите в тези щати толкова гръмко и с патос? И каква е истинската причина за такъв силен демарш?

Демократичното ръководство на западните щати (не без подсказване от страна на партийните им шефове) поиска да изиграе своята роля в информационната кампания за национално неподчинение. Тази кампания се изразява различно навсякъде - например в управлявания от демократите Мичиган градските улици бяха запълнени с автомобили срещу прекалено суровите карантинни мерки, а в Охайо, Кентъки, Северна Каролина и Уайоминг хората отидоха на множество улични митинги. Освен това всички: както привърженици, така и противници на президента, молят щатската власт да спаси гражданите от безработица, а малкият и средният бизнес от разруха.

Тези искания почти нямат политическа конотация, тъй като са продиктувани от жизнените нужди на щатите, измъчени от пандемията. Затова ходът на Гавин Нюсъм е опит да се политизира протеста, за да превърне търсенето на алтернатива на решенията на федералния център в акт на открито неподчинение на президента Тръмп. Акцентът върху законните методи за съпротива срещу Белия дом и представяне на независимост от неговите решения може да се хареса на избирателите в онези щати, които почти не пострадаха от пандемията. Макар че, игрите за суверенитет могат да имат точно обратен ефект и в случай на възможно влошаване на ситуацията, няма да могат да обвинят за всички грехове Белия дом и Тръмп.

Може би точно това е причината за толкова късното обединение в този своеобразен съюз, защото пикът на американската пандемия е вече зад ъгъла и лидерите на западните щати осъзнават, че едва ли са застрашени от нещо. И все пак, кой знае в какво ще се превърнат масовите протести в центъра на страната...

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

*Калифорния над всичко!

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Иля Титов, zavtra.ru

Този уебсайт използва "бисквитки"