Китай обмисля санкции срещу САЩ заради обвиненията във връзка с коронавируса

Китай обмисля да наложи санкции срещу четирима конгресмени от САЩ и две организации заради внесен в Сената законопроект за ограничителни мерки срещу Пекин във връзка с действията му, които според САЩ са причината за разпространението на коронавируса. Това съобщи „Глобал Таймс“, позовавайки се на източници.

Според изданието, генералният прокурор на Мисури Ерик Шмит, който за първи път заведе дело срещу китайските власти, обвинявайки ги в укриване на информация за разпространението на новия коронавирус, също може да бъде в списъка със санкции, цитира БГНЕС.

Китай възнамерява не само да отговори символично, но и да предприеме мерки за противодействие, които ще бъдат "болезнени" за САЩ, твърди изданието.

По-рано американският републикански сенатор Линдзи Греъм внесе в Сената на САЩ законопроект, който предвижда възможността за налагане на санкции срещу Китай, ако Пекин „не съдейства и не предостави пълен доклад за събитията, довели до избухването“ на новия тип коронавирус.

Говорителят на външното министерство на Китай Чжао Лицзян нарича предложения законопроект на Греъм аморален. Според него тази инициатива „абсолютно игнорира фактите“. Лицзян подчерта, че от избухването на болестта, причинена от новия тип коронавирус, Китай работи в тясно сътрудничество със Световната здравна организация (СЗО).

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"