Колко дълго може вирусът, причиняващ COVID-19, да живее на повърхности?

Каролин Мачамер, клетъчен биолог, специализиран в коронавирусите, обсъжда най-новите изследвания за вируса, който причинява COVID-19

SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, може да живее във въздуха и на различни повърхности между няколко часа и няколко дни. Проучване на Медицинския журнал на Нова Англия установява, че вирусът е жизнеспособен до 72 часа върху пластмаса, 48 часа за неръждаема стомана, 24 часа за картон и 4 часа за мед. Освен това се открива във въздуха в продължение на три часа.

Каролин Мачамер, професор по клетъчна биология, чиято лаборатория в Медицинското училище на Джон Хопкинс, изучава основната биология на коронавирусите от години. Тя обсъди с докторанта на университет Джонс Хопкинс Самуел Волкин тези открития и какво означават те за усилията им да предпазват хората от разпространение на вируса.

Волкин: Според този доклад изглежда, че вирусът COVID-19 потенциално живее на повърхности с дни. Колко притеснени трябва да бъдем за риска да се заразим, просто като докоснем нещо, с което заразен човек е бил в контакт преди дни?

Мачамер: Това, върху което се набляга най-много и се представя извън контекста, е, че вирусът може да издържи върху пластмаса 72 часа - и то наистина звучи страшно. Но по-важното е количеството на вируса, което остава. Това е по-малко от 0,1% от изходния вирусен материал. Заразяването е теоретично възможно, но малко вероятно при нивата, останали след няколко дни. Хората трябва да знаят това.Докато изследването на Медицинския журнал на Нова Англия установява, че вирусът на COVID може да бъде открит във въздуха за 3 часа, в природата дихателните капчици потъват на земята по-бързо от аерозолите, произведени в това проучване. Експерименталните аерозоли, използвани в лабораториите, са по-малки от тези, които излизат при кашлица или кихане, така че те остават във въздуха на ниво лице по-дълго, отколкото по-тежките частици биха имали в природата.

- Кой е най-добрият начин да се защитя, като знам, че вирусът, който причинява COVID-19, живее на повърхности?

- По-вероятно е да хванете инфекцията през въздуха, ако сте до някой заразен, отколкото извън повърхността. Почистването на повърхности с дезинфектант или сапун е много ефективно, тъй като след като мазната повърхностна обвивка на вируса е деактивирана, няма начин вирусът да зарази клетка гостоприемник. Въпреки това, не може да има прекомерно количество предпазливост. Нищо подобно не се е случвало досега. Указанията за Центъра за заразни болести на САЩ как да се предпазите включват: Почистете и дезинфекцирайте повърхности, с които много хора влизат в контакт. Те включват маси, дръжки на врати, светлинни ключове, плотове, дръжки в транспорта бюра, телефони, клавиатури, тоалетни, кранчета и мивки. Избягвайте докосването на повърхности на публични места. Мийте ръцете си често със сапун и вода за най-малко 20 секунди веднага, когато се върнете у дома от обществено място, като банката или хранителния магазин. Когато сте в обществено пространство, поставете разстояние от 2 метра между себе си и другите. Най-важното е да останете вкъщи, ако сте болни и да се свържете с вашия лекар.

- Има спекулации, че след като пристигне летният сезон и времето се затопли, вирусът няма да оцелее, но все още не знаем дали това е вярно. Времето или температурата в помещенията влияят ли върху оцеляването на вируса COVID-19 на повърхности?

- Няма доказателства нито за едното нито за другото. Жизнеспособността на вируса при излагане на топлина или студ не е проучена. Но все пак трябва да се подчетае, че проучването на Медицинския журнал на Нова Англия е проведено при стайна температура, при 21-23 градуса по Целзий.

- Как вирусът, който причинява COVID-19, се сравнява с други коронавируси и защо наблюдаваме толкова много случаи?

- SARS-CoV-2 се държи като типичен респираторен коронавирус в основните механизми на инфекция и репликация. Но няколко мутации му позволяват да се свърже по-силно с рецептора на гостоприемника и да повиши неговата преносимост, което се смята, че го прави по-заразен. Изследването на Медицинския журнал на Нова Англия предполага, че стабилността на SARS-CoV-2 е много подобна на тази на SARS-CoV1, вирусът, който предизвика глобалното огнище на SARS 2002-2003 г. Изследователите смятат, че хората могат да пренасят високи вирусни натоварвания на SARS-CoV-2 в горните дихателни пътища, без да разпознават никакви симптоми, което им позволява да предават вируса, докато са безсимптомни.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Самуел Волкин

Този уебсайт използва "бисквитки"